Menu
 

Aptauja: Septembrī jūtami pasliktinājies iedzīvotāju noskaņojums

  • Autors:  LETA
Foto - F64 Foto - F64

Septembrī jūtami pasliktinājies iedzīvotāju noskaņojums salīdzinājumā ar augustu, liecina socioloģisko pētījumu uzņēmuma SKDS "Latvijas barometra" dati. Kopējā noskaņojuma indekss, salīdzinot ar augustu, ir samazinājies par sešiem punktiem.

SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš mikroblogošanas vietnē "Twitter", skaidrojot rezultātus, atzīmēja, ka ir grūti saprast, kādi varētu būt cēloņi tik būtiskām kopējām noskaņojumu izmaiņām. Taču viņš pieņem, ka viens cēlonis varētu būt saistāms ar septembrī politiķu sāktajām "valsts budžeta veidošana batālijām un šī procesa laikā apzināti vai neapzināti izskanējušajiem vēstījumiem sabiedrībai".

Aplūkojot atsevišķas jomas, secināts, ka iedzīvotāju noskaņojums visvairāk pasliktinājies tādos jautājumos kā valdības darba vērtējums un kopējās situācijas attīstības vērtējums.

Tam, ka situācija valstī attīstās pareizā virzienā septembrī piekrita 30% respondentu (augustā 35%), savukārt 55% iedzīvotāju uzskata, ka kopējais valsts attīstības virziens ir nepareizs (augustā 48%). Kopējās situācijas attīstības vērtējuma indekss mēneša laikā ir pazeminājies par 12 punktiem.

Tāpat mēneša laikā būtiski pasliktinājies valdības darba vērtējuma indekss - par astoņiem punktiem. 24% aptaujāto ar valdības darbu ir apmierināti, bet 70% - nav.

Kaktiņš atzīst, ka iedzīvotāji ir kļuvuši jūtami skeptiskāki savos vērtējumos par to, kas patlaban notiek Latvijas ekonomikā. Latvijas ekonomikas stāvokļa izmaiņu vērtējuma indekss liecina, ka septembrī vairs tikai 16% iedzīvotāju šķitis, ka šajā jomā stāvoklis patlaban uzlabojas, bet jau 33% respondentu domāja, ka tas pasliktinās.

Aptauja atklāj, ka kopumā par četriem punktiem ir pasliktinājies pašreizējā Latvijas ekonomikas stāvokļa vērtējums. Vērtējot pašreizējo Latvijas ekonomikas stāvokli, atzinīgi to vērtēja 8%, bet kritiski - 43% aptaujāto. Latvijas ekonomikas stāvokļa attīstības prognozes indekss mēneša laikā ir pasliktinājies no +2 līdz -5 punktiem.

Atzinīgu vērtējumu savas ģimenes materiālajai situācijai decembrī sniedza 8%, bet kritisku - 28% respondentu. Pašreizējā ģimenes materiālā stāvokļa vērtējums septembrī, salīdzinot ar augustu, ir samazinājies par vienu punktu.

Tikmēr iespējas atrast labu darbu Latvijā atzinīgi vērtē 12%, bet negatīvi - 47% iedzīvotāju. Darba izredžu vērtējuma indekss mēneša laikā ir samazinājies par četriem punktiem (no -20 līdz -24).

Latvijas barometrs ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma, viedokļu un attieksmes pret dažādiem sociāliem, ekonomiskiem un citiem jautājumiem pētījums. Latvijas barometrs tiek veidots katru mēnesi. Katrā no aptaujām sabiedrībai tiek uzdots indikatoru jautājumu kopums, kas norāda uz vispārējā sabiedrības noskaņojuma izmaiņām.

Dati tiek iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi katru mēnesi tiek aptaujāti ne mazāk kā 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 75 gadiem visā Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.