Menu
 

Bordāns tiesnešu konferencē uzsver tiesu neatkarību kā rīku cilvēka tiesību realizācijai

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Tiesu neatkarība nav pašmērķis vai privilēģija, bet gan rīks cilvēka tiesību realizācijai un aizstāvībai, šodien notiekošajā Latvijas tiesnešu konferencē uzsvēra tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Alise Dārzniece aģentūrai LETA norādīja, ka ministrs savā uzrunā uzsvēris, ka raugoties no augstākminētā skatpunkta, tiesu neatkarība visupirms ir katra atsevišķa tiesneša atbildība pret sev uzticēto amatu un varu. Tas iekļauj gan nepārtrauktu kvalifikācijas pilnveidi, gan augstu ētikas standartu ievērošanu, gan priekšzīmīgu ikdienas amata pienākumu izpildi.

Ministrs klātesošajiem norādīja, ka neviens no trim valsts varas funkcionālajiem atzariem nevar pastāvēt izolēti. Valsts varas viena otru līdzsvaro. Valsts varu balanss izpaužas ne tikai kompetences robežu nošķiršanā, bet arī kopīgā darbā kopīgu mērķu sasniegšanā. 

"Domāju, ka varu droši apgalvot, ka tiesiska valsts un ar to saistīta efektīva tiesu vara ir mūsu visu kopīgs mērķis, pie kura sasniegšanas jāstrādā kopā visiem valsts varas atzariem," sacīja ministrs.

Bordāns cita starpā akcentēja tiesneša pienākumu skaidrot tiesas rīcību, lai veicinātu sabiedrības uzticēšanos tiesu varai. "Mūsu dinamiskajā informatīvajā telpā ikviena tiesneša pienākums ir saprotami un savlaicīgi skaidrot tiesas rīcību atbilstoši likumam," uzsvēra ministrs.

Viņš atzīmēja, ka demokrātiskā sabiedrībā visiem ir tiesības uz vārda brīvību un izteikties par dažādiem jautājumiem. Taču ietvaru tiesas varas reakcijai uz tai adresētu kritiku, piemēram, masu saziņas līdzekļos, nosaka tiesnešu neatkarība, kur tiesneša kā jebkura sabiedrības locekļa tiesības paust viedokli tiek ierobežotas ar tiesneša pienākumu sniegt tikai tādu komentāru, kas saglabā un veicina sabiedrības uzticēšanos tiesneša un tiesu varas taisnīgumam. Savlaicīga un saprotama informācijas pieejamība un tiesneša gatavība likuma ietvaros sniegt skaidrojumu par saviem lēmumiem ir priekšnosacījums, lai sabiedrība uzticētos tiesu varai un tiesu vara atgūtu savu prestižu sabiedrības acīs, izcēla Bordāns. 

"Tiesu varai jāiegūst sabiedrības uzticēšanās, lai tā varētu sekmīgi pildīt savus pienākumus un kalpot sabiedrībai," savu uzrunu noslēdza ministrs.

Tiesnešu konference ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, ko ne retāk kā reizi gadā sasauc Tieslietu padome. Konferences darbā piedalās rajonu un pilsētu tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesneši. Kā viesi uz konferenci aicināti Tieslietu padomes locekļi, Satversmes tiesas tiesneši un Goda tiesneši.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.