Menu
 

Pētījums: 88% jauniešu uzsver, ka ir savas valsts patrioti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Taujāti, vai uzskata sevi par Latvijas patriotiem, 88% jauniešu atbildēja apstiprinoši. Daļa no viņiem (14%) atzina, ka patriotismu izjūt tieši valsts svētku periodā, savukārt 12% norādīja, ka neuzskata sevi par patriotiem, liecina Biznesa augstskolas “Turība” veiktā aptauja.

33% jauniešu atzina, ka ilgi nedomājot būtu gatavi aizstāvēt Latvijas neatkarību, ja tas būtu nepieciešams, 13% norādīja, ka tas ir armijas pienākums, 8% pavisam noteikti nebūtu gatavi doties cīņā, savukārt 46% no aptaujātajiem savā izvēlē šaubījās un konkrētu atbildi nesniedza.

Uz jautājumu par to, kuras ir būtiskākās Latvijas vērtības, jaunieši atbildēja dažādi. Visbiežāk tika minēta kultūra (Dziesmu un deju svētki, kino, teātris u.c.) – 20%, tad sekoja daba – 9%, kuplas un spēcīgas ģimenes – 6%, valoda un latviskā identitāte – 6%, bet lielākā daļa jauniešu (53%) norādīja, ka nevar izdalīt vienu lietu un visas minētās uzskata par būtiskām vērtībām.

Jauniešiem tika jautāts, vai viņi plāno apmeklēt valsts svētku pasākumus, uz ko 63% atbildēja apstiprinoši. Taujāti sīkāk, 26% atzina, ka centīsies apmeklēt pēc iespējas vairāk pasākumus, 23% apmeklēs tikai svētku uguņošanu, 18% dosies lāpu gājienā, bet 16% no aptaujātajiem jauniešiem apmeklēs tikai koncertus.

Atbildot uz jautājumu, kurš no svētku ietvaros rīkotajiem notikumiem spēj raisīt viņos vispatriotiskākās sajūtas, 24% jauniešu uzsvēra, ka tas ir viss pasākumu kopums, bet 21% īpaši izcēla kopīgu himnas dziedāšanu. 23% aptaujāto patriotiskas sajūtas izraisa došanās lāpu gājienā.

Vairākums jeb 75% respondentu uzsver, ka ir ļoti būtiski jauniešos veidot izpratni par Latvijai nozīmīgiem notikumiem vēsturē. Aptaujas dalībnieki uzskata, ka šāda izpratne jāveido gan ģimenē, gan skolā, tāpat ikvienam pašam jāizjūt vēlme gūt zināšanas..

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.