Menu
 

Ināra Mūrniece: Kā nācija mēs varam augt tikai kopā ar savu valsti

  • Autors:  Saeimas preses dienests
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

“Valstiskums ir tas, kas noturēs Latviju, un mēs kā nācija varam augt tikai kopā ar savu valsti,” Latvijas Republikas proklamēšanas 101.gadadienai veltītajā svinīgajā sēdē sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Neatkarības karš latviešos raisīja vēl nepiedzīvotu patriotisma vilni. Uzvara Bermontiādē nostiprināja Latvijas valsti un apliecināja tautas spēku, norūdīja mūsu tautas dvēseli. To, cik svarīga latviešiem ir viņu jaundibinātā valsts, pasaule pa īstam ieraudzīja tieši Brīvības cīņās, kad bija jāstājas pretī gan Sarkanajai armijai un lieliniekiem, gan krievu un vācu algotņu karaspēkiem, sacīja I.Mūrniece.

Tāpat tautas alkas pēc brīvības un savas valsts salauza 50 gadus garo necilvēcīgo un absurdo padomju okupācijas režīmu. Sagaidot un aizvadot savas valsts simtgadi, esam sasējuši daudzus pārrautus un dārgus pavedienus, kas mūs saista ar savas valsts pirmsākumiem un pirmskara posmu, uzkopuši nacionālo pašapziņu, uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja pauda, ka latviešu tautas pastāvēšanas priekšnosacījums ir demokrātiska, neatkarīga valsts, kuru stiprāku dara nacionālā identitāte, pašnoteikšanās, kuras viens no galvenajiem pamatiem ir nacionālā kultūra un latviešu valoda, kā arī pašlepnums. Latvijā latviešu valoda ir visas sabiedrības saziņas valoda – valsts valoda -, un tai jāierāda pienācīga vieta un gods, aicināja I.Mūrniece.

Uzrunājot deputātus, Saeimas priekšsēdētāja sacīja - gan vidējā, gan garākā termiņā mūsu valstij ir trīs galvenie uzdevumi – ievērojami uzlabot demogrāfisko situāciju, izveidot efektīvu pārvaldi un efektīvu ekonomiku, kā arī radīt tādus produktus vai pakalpojumus, ko var veiksmīgi pārdot citur pasaulē. “Mūsu visu kopīgais pienākums ir stiprināt savu valsti. Ikvienai Saeimai, ikvienai valdībai ir jāatceras, ka tās galvenais mērķis ir Latvijas valsts ilgtspēja,” teica I.Mūrniece.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja uzrunā akcentēja ieguvumus, kurus sniedz Latvijas ciešā integrācija starptautiskās organizācijās. “Īpaši nozīmīga ir dalība NATO. Šogad apritēja 15 gadi kopš iestāšanās šajā politiskajā un militārajā aliansē, un tas ir viens no mūsu lielākajiem ārpolitiskajiem sasniegumiem kopš neatkarības atjaunošanas. NATO sabiedroto paplašinātā klātbūtne uz Latvijas zemes ikkatrā no mums vairo drošības sajūtu,” sacīja I.Mūrniece. Savukārt piederība Eiropas Savienībai mūs aizsargā, bagātina mūsu valsti, un palīdz būt tur, kur dabiski piederam, Rietumu kultūras un demokrātisko vērtību telpā, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Iezīmējot valsts turpmāko attīstību un starptautiskās sadarbības iespējas, I.Mūrniece norādīja – postglobalizācijas ērā var veidoties jaunas sava veida “Hanzas savienības”, kurās sadarbosies nelielas, attīstītas valstis, piemēram, Ziemeļvalstis un Baltijas valstis. “Tieši tādēļ tiekties uz Ziemeļvalstu standartiem ir pareizi un tālredzīgi, un tas ir izpildāms uzdevums, ja vien skaidri formulējam savus uzdevumus un neatlaidīgi tos pildām,” atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja.

 “Valsts dzimšanas dienā pateicamies ikvienam, kurš ir ieguldījis savu darbu Latvijas labā – lai tā kļūtu turīgāka, taisnīgāka, spēcīgāka. Paldies ikvienam, kurš mīl Latviju un to stiprina, kurš ir gatavs augt kopā ar Latviju,” sacīja I.Mūrniece.

Uzrunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja pauda – mums ir šodiena, kas mums pieder, un rītdiena, kas ir mūsu visu uzdevums. Tas, kas mums vienmēr paliks, ir mūsu saknes, uz kurām balstīties. Mūsu griba, lai dvēsele vienmēr paliek šeit – Latvijā.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.