Menu
 

AT priekšsēdētājs: Jautājums par ģenerālprokurora kandidāta izraudzīšanu patlaban nav aktuāls

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jautājums par ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pēcteča izvēli šobrīd nav aktuāls, ar preses dienesta starpniecību aģentūrai LETA pavēstīja Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Viņš skaidroja, ka saskaņā ar Prokuratūras likuma 38.panta trešo daļu AT priekšsēdētājs priekšlikumu par ģenerālprokurora iecelšanu amatā iesniedz Saeimai ne vēlāk kā divus mēnešus pirms ģenerālprokurora pilnvaru termiņa beigām. Tas nozīmē, ka jautājums aktualizēsies nākamā gada pavasarī.

AT priekšsēdētājs arī atzīmēja, ka šī paša panta trešā daļa paredz, ka ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms ģenerālprokurora pilnvaru izbeigšanās AT priekšsēdētājam savus ierosinājumus par ģenerālprokurora amata kandidātu var izteikt Ģenerālprokurora padome, AT plēnums, tiesnešu vai prokuroru profesionālās biedrības, kā arī fiziskā persona, piesakot savu kandidatūru. Tās tad būs institūcijas un personas, kuru priekšlikumus AT priekšsēdētājs izvērtēs.

Šobrīd neviens priekšlikums ne no viena nav saņemts, neviens kandidāts nav uzrunāts, uzsvēra Bičkovičs.

Savukārt jautājumā pat to, vai kandidātam labāk būt no prokuratūras vai tiesu vides, Bičkovičs vērsa uzmanību, ka Prokuratūras likuma 36.pants nosaka, kas var būt ģenerālprokurora amata kandidāts - persona, kura ne mazāk kā piecus gadus strādājusi Satversmes tiesas tiesneša, AT tiesneša, starptautiskas tiesas tiesneša vai pārnacionālas tiesas tiesneša amatā vai ne mazāk kā desmit gadus strādājusi apgabaltiesas tiesneša, virsprokurora, tiesas apgabala prokuratūras vai Ģenerālprokuratūras prokurora amatā. AT priekšsēdētājs uzsvēra, ka lielāku uzmanību jāpievērš kandidāta personībai, nevis iepriekšējai darba vietai.

Kandidātam pirmām kārtām jāatbilst likumā noteiktajiem formālajiem kritērijiem, bet papildu tam AT priekšsēdētājs uzsvēra, ka būtiska nozīme ir personas neietekmējamībai, izpratnei par situāciju Latvijas prokuratūrā, profesionalitātei un skaidram redzējumam par prokuratūras attīstības virzieniem.

Nākamgad pilnvaras izbeigsies gan pašreizējam ģenerālprokuroram, gan pašreizējam AT priekšsēdētājam, attiecīgi Bičkovičam - 15.jūnijā un Ērikam Kalnmeieram - 11.jūlijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.