Menu
 

Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļautas "Nēģu ķeršanas un apstrādes prasmes Carnikavā"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Turpinot 2017. gadā uzsākto Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma apzināšanu, šogad Nemateriālā kultūras mantojuma (NKM) sarakstā iekļautas trīs kultūras vērtības – “Nēģu ķeršanas un apstrādes prasmes Carnikavā”, “Pededzes pagasta pareizticīgo iedzīvotāju tradicionālais kāzu rituāls” un “Maija dievkalpojumi pie ceļmalu krustiem Dagdas novada Andrupenes un Šķaunes pagastos”, vēsta Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC).

5.decembrī plkst. 12.00 svinīgā pasākumā, kas notiks Latvijas Universitātes Dabas mājā NKM padome un LNKC godinās NKM sarakstā iekļauto vērtību pieteicējus – Carnikavas pašvaldības, biedrības “Pededzes nākotne” un Dagdas pašvaldības pārstāvjus, kā arī pateiksies LNKC vairāku gadu garumā īstenotā projekta “Satiec savu meistaru” dalībniekus – tautas lietišķās mākslas meistarus.

“Nemateriālais kultūras mantojums ir prasmes un zināšanas, kā arī tradīcijas un ieražas, ko noteikta kopiena vai grupa uzskata par svarīgu savas identitātes elementu,” stāsta LNKC nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere. “NKM saglabāšanas iniciatīva ir daļa no plašāka Eiropas līmeņa procesa ar mērķi apzināt un saglabāt dažādu kopienu unikalitāti.”

Šobrīd Latvijas NKM sarakstā kopā ar divām UNESCO atzītajām vērtībām – Dziesmu un deju svētku tradīciju un Suitu kultūrtelpu – ir 19 vērtības, tajā skaitā "Siguldas spieķa darināšanas prasme”. Katru gadu šis saraksts tiek papildināts ar jauniem pieteikumiem. Pieteikumus var iesniegt kopienas, tādējādi apliecinot minētās vērtības nozīmību plašākai sabiedrības grupai vai kopienai.

NKM saraksts Latvijā tiek veidots kopš 2017. gada, balstoties uz 2016. gada nogalē pieņemto Nemateriālā kultūras mantojuma likumu, ar mērķi atbalstīt nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu, radot tam labvēlīgus apstākļus. Atbildība par NKM saglabāšanu uzticēta Latvijas Nacionālajam kultūras centram.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.