Menu
 

Centrālās vēlēšanu komisijas rīkotā konferencē spriedīs par vēlēšanu sistēmas attīstību

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Noslēdzot Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu gadu, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šā gada 6.decembrī rīkos konferenci "Vēlēšanas Latvijā: Eiropas Parlamenta vēlēšanu mācībstunda un attīstības iespējas", informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

Konferences iecere ir kopīgi ar pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu rīkošanā iesaistīto valsts un pašvaldību iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem izvērtēt līdzšinējo vēlēšanu pieredzi un sākt diskusiju par Latvijas vēlēšanu sistēmas attīstības stratēģiju nākamajai desmitgadei.

Konferencē CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa atskatīsies uz šā gada maijā notikušajām EP vēlēšanām, kas līdz šim ir kalpojusi kā ceļa karte nākotnē veicamajiem darbiem.

"Vēlēšanu diena ir tikai redzamā mūsu darba daļa, gatavošanās vēlēšanām ir nepārtraukts process. Beidzoties vienām vēlēšanām, sākas gatavošanās nākamajām," skaidro CVK priekšsēdētāja Bērziņa.

CVK vadītāja vērš uzmanību, ka laikmeta un sabiedrības pieprasītās pārmaiņas ienāk arī vēlēšanu jomā, tādēļ visām iesaistītajām pusēm ir kopīgs uzdevums attīstīt un pilnveidot balsošanas iespējas, "veidojot vēlēšanas Latvijā drošas, mūsdienīgas un ikvienam vēlētājam pieejamas".

Konferences darba kārtībā iekļauti arī vairāki citi aktuāli jautājumi, piemēram, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Inga Goldberga (S) konferencē iepazīstinās ar aktuālajiem vēlēšanu jautājumiem Saeimas dienas kārtībā un CVK sekretārs Ritvars Eglājs informēs par aktualitātēm 2021.gada pašvaldību vēlēšanu rīkošanā kontekstā ar plānoto administratīvi teritoriālo reformu. 

"Cert.lv" vadītājas vietnieks Varis Teivāns pasākumā stāstīs par to, kas jāņem vērā, ieviešot vēlēšanu tehnoloģijas un svarīgākajiem vēlēšanu kiberdrošības jautājumiem. Eiropas Latviešu apvienības priekšsēde Elīna Pinto dalīsies ar pieredzi, rīkojot vēlēšanas ārvalstīs un vēlētāju ārvalstīs gaidām vēlēšanu kontekstā. 

Par pieredzi, kā motivēt vēlētājus piedalīties vēlēšanās, pavēstīs arī EP biroja Latvijā sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Zālīte. Savukārt Latvijas Universitātes profesors Andris Ambainis iepazīstinās ar savu redzējumu par interneta balsošanas priekšrocībām un riskiem.

Izteikt savus priekšlikumus un ierosinājumus Latvijas vēlēšanu sistēmas attīstībai nākamajiem desmit gadiem konferences dalībnieki varēs trijās darba grupās - "Latvijas vēlēšanu sistēmas attīstība 2030", "Vēlēšanas ārvalstīs - problēmjautājumi un iespējamie risinājumi" un "Vēlētāju aktivitāte: kā panākt pozitīvas izmaiņas".

Konferenci varēs vērot tiešraidē CVK mājaslapā "www.cvk.lv". Konferences notiks 6.decembrī plkst.10. Pēc pasākuma CVK mājaslapā būs pieejams arī konferences videoieraksts.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.