Menu
 

Trīs Pierīgas lauku tūrisma uzņēmumi saņem vides kvalitātes zīmi "Zaļais sertifikāts"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - celotajs.lv Foto - celotajs.lv

Ceturtdien, 5.decembrī, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Juris Pūce, klātesot “Zaļā sertifikāta” komisijai, pasniegs sertifikātu 31 lauku tūrisma saimniecībai. To vidū ir arī trīs Pierīgas uzņēmumi.

Šogad kvalitātes zīme “Zaļais sertifikāts” piešķirta SIA “Ķiploku pasaule” Olaines novadā, ciemā ar neparastu nosaukumu – Uzvaras līdums. Saimniecībā audzē senu Latvijas kūltūraugu – ķiploku. Klienti var doties ekskursijās un iegādāties šeit audzēto produkciju. Saimnieki arī rūpējas par apkaimes dabas vērtību saglabāšanu.

Sertifikātu saņems arī viesu nams "Mauriņi" Siguldas novadā, kur saimniece izmanto gan dārzā, gan apkaimes mežos vāktās dabas veltes, no kurām viesiem gatavo garšīgus ievārījumus. Saimnieki stāsta viesiem par apkaimes dabas vērtībām – augiem un dzīvniekiem, kā arī iesaka doties uz blakus esošo Gaujas nacionālo parku. Saimniecībā nomainītas LED spuldzes un atjaunota energoefektīvāka sadzīves tehnika.

Savukārt atpūtas kompleksa “Turbas” Ikšķiles novadā saimnieki uzcēluši dabas vērošanas torni, bet vienam no resnākajiem Rīgas apkaimes ozoliem uzstādījuši informācijas stendu.

Jāatgādina, ka “Zaļais sertifikāts” ir nacionālas nozīmes lauku tūrisma uzņēmumu eko-sertifikācijas jeb vides kvalitātes zīme, ko 1999. gadā ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu iniciēja un 2001. gadā ar ES LIFE programmas atbalstu sāka ieviest Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”. Šo sertifikātu tūrisma saimniecībām piešķir vides ekspertu komisija. Sertifikāts norāda, ka tiek saimniekots, saudzējot apkārtējo vidi, taupot dabas resursus, saglabājot ainavas un bioloģisko daudzveidību, un ievērojot vietējās tradīcijas. 

Latvijā ir 77 lauku tūrisma uzņēmumi, kas saņēmuši “Zaļo sertifikātu” pirmo reizi vai pagarinājuši tā darbību un atpazīstami pēc zīmola nosaukuma “Zaļās brīvdienas”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.