Menu
 

Kultūras ministrs: Latvijai vēl ir daudz darāmā, lai veicinātu sabiedrības piederības izjūtu valstij

  • Autors:  LETA
Foto - Kaspars Teilāns, Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs Foto - Kaspars Teilāns, Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs

Latvijai vēl ir daudz darāmā, lai veicinātu sabiedrības piederības izjūtu valstij, atklājot Latvijas valsts simtgades programmas forumu, sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK).

Tāpat ministrs norādīja, ka simtgades programmas sakarā ir daudz spriests par naudas jautājumu, vai simtgades budžets nav izšķērdība laikā, kad ir daudz vajadzību medicīnā, izglītībā un sociālajā jomā. "Savā būtībā tā ir viltus pretruna, ja skatāmies ilgtermiņā uz savu valsti un tās pozitīvu virzību," sacīja Puntulis.

Kultūras ministrs skaidroja, ka gandrīz puse no simtgades budžeta atvēlēta jaunajai programmai "Latvijas skolas soma", kas aptver visus Latvijas skolēnus un ir ieguldījums viņu personības izaugsmē. Tāpat Puntulis pavēstīja, ka Latvijas simtgades nopelns ir arī jaunrades jomā.

"Jo sevišķi pamanāms ir pozitīvais ieguldījums Latvijas kino industrijas attīstībā - mēs esam kļuvuši bagātāki ne tikai ar labām filmām, bet, kas ir vēl svarīgāk, - Latvijas kinoskatītājiem ir atgriezta ticība un interese par latviešu kino. Un tas nozīmē, ka līdzās radošajiem spēkiem ir iedarbināti arī ekonomiskie spēki, kas stiprina valsts budžetu," pastāstīja ministrs.

Savukārt Latvijas simtgades vēsturisko romānu sērija ir atgriezusi lasītāju pie latviešu literatūras, bet dalība Londonas grāmatu tirgū - vairojusi pasaules grāmatnieku interesi par Latvijas literatūru, uzsvēra ministrs. "Tās visas ir iestrādes, kas radušās, pateicoties Latvijas simtgades programmai un apliecinājušas, ka nepieciešams tās turpināt kā ilgtermiņa politiku," norādīja Puntulis.

Nākamgad, kad svinēs Latvijas Satversmes un valsts pirmā prezidenta vēlēšanu simtgadi, būs jāizvērtē pagātnes un šodienas Latviju. "Domāsim par brīvību kā mūsu pienākumu un atbildību, domāsim par ideāliem šodienas politiskajā realitātē, par to, kā stiprināt pilsonisko sabiedrību Latvijā un veicināt patiesas demokrātijas spēku savā valstī nākotnē. Tie ir aktuāli uzdevumi, kurus mums izvirza Latvijas simtgades programmas uzstādījumi," sacīja ministrs.

Kā ziņots, šodien notiek ikgadējais Latvijas valsts simtgades programmas forums, kas veltīts simtgades programmas pirmā posma rezultātiem no 2015. līdz 2018.gadam.

Latvijas valsts simtās gadadienas programma aptver laiku no 2017.gada līdz 2021. gadam, izzinot valsts izveidē nozīmīgus notikumus un personības. Programma sākās 2017.gada 4.maijā ar Latgales kongresa simtgadi un noslēgsies 2021.gada janvārī ar valsts starptautiskās atzīšanas "de iure" simtgadi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.