Menu
 

Valsts policija: Arī svētkos parūpējies par sava mājokļa drošību Apriņķis.lv

  • Autors:  Valsts policija
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Straujiem soļiem tuvojas vieni no skaistākajiem gada svētkiem – Ziemassvētki un Jaunais gads. Daudzi tos izvēlas pavadīt ne tikai savās mājās, bet arī doties ciemos pie saviem radiem un draugiem vai pat aizceļot kur tālāk. Diemžēl šos svētkus cītīgi gaida arī mājokļu apzadzēji, jo šis laiks, kad iedzīvotāji atstāj nepieskatītus savus mājokļus, ir īpaši labvēlīgs, lai izdarītu noziegumus. Tāpēc Valsts policija aicina ikvienu parūpēties par savu mājokli, lai nebūtu jāpiedzīvo rūgta pēcsvētku garša!

Aizslēdz sava mājokļa durvis! Liels skaits zādzību no mājokļiem notiek tāpēc, ka saimnieki nav aizslēguši durvis. Jāatzīmē, ka saimnieki pieļauj šādu kļūdu ne vien dodoties prom, bet arī atrodoties mājās. Dažkārt zagļi mēdz pārbaudīt, kuru dzīvokļu durvis nav aizslēgtas un šos mājokļus “apciemot”, kamēr saimnieki guļ vai pavada laiku viesistabā. Šī iemesla dēļ arī nevajadzētu vērtīgās mantas glabāt priekšnamā.

Laikā, kad mājās neviena nav, nevajadzētu atstāt logus vēdināšanas režīmā, jo viens no populārākajiem veidiem, kā ļaundari iekļūst mājoklī, ir atspiežot vēdināšanas režīmā atstātus logus un neaiztaisītas balkona durvis. Parasti tas notiek mājokļa pirmajā stāvā. Aizvērt logus un aizslēgt balkonu durvis ir sevišķi svarīgi brīžos, kad dodaties prom uz ilgāku laiku.

Diennakts tumšajā laikā ieteicams aizvilkt aizkarus, lai zagļi nevarētu izpētīt mājas iekārtojumu un vērtīgās mantas. Pirms zādzības izdarīšanas ļaundari bieži vien iepriekš nolūko konkrēto mājokli, tāpēc ir svarīgi vakaros turēt aizvērtus aizkarus un žalūzijas. Īpaši tas attiecas uz privātmājām, caur kuru lielajiem logiem vakaros ikviens garāmgājējs var redzēt, kādi cilvēki tur dzīvo, kādas ir mantas un var aplūkot pat istabu plānojumu, iegūstot vērtīgu informāciju plānotajam noziegumam. Tāpat var imitēt mājas iedzīvotāju klātbūtni, piemēram, atstājot ieslēgtu gaismu.

Ierīko signalizāciju, jo apsardzes uzņēmumu pakalpojumu izmantošana var ievērojami atvieglot mājokļa pieskatīšanu saimniekiem esot prombūtnē. Ja mājoklis vai birojs aprīkots ar signalizācijas iekārtām, neaizmirsti prom ejot signalizāciju aktivizēt – arī tad, ja dodies prom vien uz pusstundu! Privātmājās, kurās ierīkota signalizācija, dodoties gulēt, to vajadzētu aktivizēt tajos stāvos, kur neviens neatrodas. Neatsaki apsardzes darbinieku ierašanos gadījumos, kad sākusi strādāt signalizācija! Dažkārt mājokļu saimnieki domā, ka tā ir viltus trauksme un mājoklī, piemēram, atstāts vaļā logs. Tikai vēlāk izrādījies, ka pa to laiku mājoklī ir paviesojušies zagļi.

Tāpat arī parūpējies, lai mājokļa drošības sistēmas būtu tehniskā kārtībā! Ja mājoklī ir ierīkotas drošības sistēmas – videonovērošana, signalizācija, vienmēr jārūpējas, lai šīs sistēmas būtu darba kārtībā. Dažkārt policija novēro, ka mājokļos, kuros ierīkota videonovērošana un izdarītas zādzības, kameras tehnisku iemeslu dēļ nav darbojušās, līdz ar to tiek apgrūtināta noziegumu atklāšana.

Vērtīgās mantas jāglabā kvalitatīvā seifā! Ja mājās tiek uzglabāta skaidra nauda, dārglietas vai vērtīga elektronika, ir vērts padomāt par kvalitatīva seifa iegādi. Turklāt to jāpieskrūvē pie nesošās sienas vai grīdas. Ar speciālo līmi pielīmētu seifu zagļi noraus sevišķi ātri. Arī stiprināt seifu pie neizturīgas reģipša sienas nav tā labākā ideja.

Labas attiecības ar kaimiņiem atmaksājas. Dodoties prom uz ilgāku laiku, jāaprunājas ar uzticamajiem kaimiņiem, lūdzot pievērst uzmanību tam, kas notiek mājokļa apkārtnē. Jābrīdina kaimiņi, ka, redzot jebkādas aizdomīgas personas vai automašīnas, nekavējoties jāzvana policijai. Tāpat kaimiņiem var lūgt iztukšot pastkastīti, jo pārpildīta pastkastīte garnadzim signalizēs, ka saimnieku ilgi nav bijis mājās.

Arī privātmāju teritorijā esoša suņa klātbūtne var aizbiedēt zagļus.

Nevajadzētu aicināt ciemos tikko iepazītas personas! Lai cik vilinoša būtu doma Jaungada naktī iepazīto paziņu uzaicināt turpināt svinības pie sevis mājās, prātīgāk no šīs idejas īstenošanas atturēties. Policisti bieži sastopas ar gadījumiem, kad naktsklubos vai bāros tikko iepazītas personas, kuras uzaicinātas ciemos, ir izdarījušas likumpārkāpumu – zādzību, laupīšanu vai pat sevišķi smagu noziegumu.

Pamanot aizdomīgas personas un automašīnas, kurās iekšā esošās personas, iespējams, novēro mājokļus, Valsts policija aicina nekavējoties ziņot likumsargiem pa tālruņa numuru 110. Saņemtā informācija var būt ļoti noderīga izmeklēšanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.