Menu
 

Dāņu meteorologi: Aukstākais laiks iespējams februārī un martā

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Janvārī Ziemeļeiropā gaidāms silts, nokrišņiem bagāts un vējains laiks, savukārt februārī un martā iespējams ziemas lielākais sals, liecina Dānijas Meteoroloģijas institūta sagatavotā sezonālā prognoze. Bargs sals gan netiek prognozēts - februāra un marta vidējā gaisa temperatūra, visticamāk, būs nedaudz virs normas.

Spēcīgu Atlantijas ciklonu ietekmē janvāris gaidāms siltāks, nekā ierasts, - ar rietumu, dienvidrietumu vējiem regulāri ieplūdīs silts un mitrs gaiss no okeāna. Cikloni dažkārt var atnest stipru vēju un pat vētru, kā arī sniegputeni.

Gaisa temperatūra būs visai svārstīga, jo, ciklonam aizejot, vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem un atnesīs aukstāku gaisu, savukārt nākamais ciklons atkal nāks ar siltumu. Starp cikloniem nereti gaidāmi augsta spiediena apgabali ar lēnu vēju un strauju temperatūras kritumu naktīs, izklīstot mākoņiem.

Sinoptiķi norāda, ka prognozes par siltu laiku janvārī ir visai drošas, savukārt aukstums februārī un martā ir zem lielas jautājuma zīmes - tas var arī neatnākt.

Jāņem arī vērā, ka 1981.-2010. gada vidējā gaisa temperatūra martā ir -0,2 grādi, bet šā gada decembris Latvijā līdz šim bijis +2,6 grādus silts. Tātad marts var būt vienu divus grādus siltāks par normu, bet aukstuma ziņā joprojām pārspēt šīs ziemas pirmo mēnesi.

Eiropas Savienības programmā "Copernicus" publicētās prognozes liecina, ka ne tikai ziemas mēnešos, bet arī 2020. gada pavasarī vidējā gaisa temperatūra Baltijā gaidāma augstāka par normu.

Vēsturiskie dati liecina, ka pēc pēdējiem sešiem izteikti siltajiem decembriem Latvijā trīsreiz sekojis auksts februāris, divos gadījumos - auksts janvāris un tikai vienā ziemā siltums saglabājās arī janvārī un februārī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.