Menu
 

"KPV LV" pauž bažas, ka Zemkopības ministrijas iecere palielināt maksas par medniecību var iznīcināt daļu mednieku kolektīvu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Partijas "KPV LV" Saeimas frakcija pauž bažas, ka Zemkopības ministrijas (ZM) iecere palielināt maksas par medniecību var iznīcināt daļu mednieku kolektīvu, par deputātu nostāju aģentūru LETA informēja frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens.

"KPV LV" norāda, ka Valsts meža dienesta (VMD) sagatavotais un ZM iesniegtais valsts nodevu apmēra projekts paredz, ka turpmāk mednieku sezonas kartes maksās 40 eiro līdzšinējo 14 eiro vietā. Savukārt maksu par vienu medību atļauju plānots paaugstināt līdz 10 eiro līdzšinējo 1,4 eiro vietā.

Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts aģentūrai LETA sacīja, ka VMD sagatavotais nodevu apmēra projekts, ko VMD ir iesniedzis izvērtēšanai ZM, ir tikai darba materiāls, nevis gatavs lēmums. 

"Materiāls ir tapis brīdī, kad dažādas organizācijas, tajā skaitā Valsts kontrole, ir norādījušas uz pārāk veciem tarifiem," skaidroja Eglīts, norādot, ka pašreizējās maksas pēdējo reizi ir mainītas 2004.gadā, tāpēc VMD atbilstoši saviem ieskatiem piedāvā jaunas. 

Eglīts uzsvēra, ka ZM darba kārtībā ir attiecīgā dokumenta izvērtēšana, izdiskutējot priekšlikumu ar nozari un tālāk to sagatavojot atbilstošu sabiedrības interesēm. 

"Brīdī, kad runāsim par cenu jautājumu, būs diskusijas ar nozari, un pieņemsim tādu lēmumu, kas būs vislabākais nozarei un atbildīgākais pret savas valsts pilsoņiem, tajā skaitā zemniekiem," sacīja Eglīts, norādot, ka pārāk liela plēsīgo dzīvnieku izplatība var radīt saimnieciskos zaudējumus lauksaimniekiem.

Pucens un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs (KPV LV) norāda, ka iecere septiņas reizes palielināt maksu par medību atļaujām un trīs reizes palielināt gada maksu mednieku sezonas kartēm ir "barbarisma un naudas izspiešanas piemērs pret medniekiem". 

Politiķi pauž bažas, ka, realizējot šādus plānus, medniecība var kļūt par elitāru hobiju Latvijā un daļa mednieku kolektīvu varētu izjukt, jo nespēs atļauties augstās maksas. 

Saeimas deputāti pirmdien, 20.janvārī pulksten 14.30, "KPV LV" frakcijas telpās tiksies ar Latvijas Mednieku savienības vadītāju Jāni Baumani, lai pārrunātu klātienē radušos situāciju un ZM ieceres ietekmi uz medniecības nozari.

"Medniecība vienmēr ir bijis ne tikai hobijs, bet arī veids, kā reģionos cilvēki nodrošina savām ģimenēm izdzīvošanu," akcentē "KPV LV" frakcijas vadītāja vietnieks. Šāda iecere nozīmēs, ka daļa mednieku to vairs nevarēs atļauties un līdz ar to izjuks mednieku kolektīvi un netiks veikts arī meža sanitārais darbs, akcentē Pucens, kurš norāda, ka politiķi vēlas dzirdēt pamatojumu ierēdņu iecerei.

Vitenbergs norāda, ka pēc izmaiņām no medību atļaujām plāno iekasēt 1,1 miljonu eiro līdzšinējo 153 000 eiro vietā un par mednieku sezonas kartēm iekasētā summa varētu pieaugt līdz pat 880 000 eiro līdzšinējo 308 000 vietā. "Tā ir milzu atšķirība, kas gulstas uz nozari," norāda deputāts.

Politiķis arī vērš uzmanību, ka atbilstoši Medību likuma visām valsts nodevām būtu jānonāk Medību saimniecības attīstības fondā, bet diemžēl tajā nonāk tikai trešdaļa. Tādējādi desmit gadu laikā tajā nav iemaksāti 3,5 līdz četri miljoni eiro, norāda komisijas vadītājs. Viņš arī akcentē, ka sezonas karšu izsniegšana notiek neatbilstoši mūsdienu prasībām - ierodoties uz vietas Valsts Meža dienesta telpās, nevis internetā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.