Menu
 

Informācija par Valsts drošības dienesta jaunās ēkas projekta izmaksām ir valsts noslēpums

  • Autors:  LETA
Informācija par Valsts drošības dienesta jaunās ēkas projekta izmaksām ir valsts noslēpums

Lai gan medijos jau minētas dažādas summas, cik varētu izmaksāt Valsts drošības dienesta (VDD) jaunā ēka bijušā velotreka "Marss" vietā, dienestā norāda, ka šī informācija ir valsts noslēpums.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" pārstāve Inta Plūmiņa aģentūrai LETA teica, ka saistībā ar VDD publisko paziņojumu par zemesgabala pielietojuma mērķi jebkuru papildus informāciju drīkst sniegt tikai lietotājs, proti, VDD.

VNĪ kā valsts kapitālsabiedrībai 2017.gada augusta valdības lēmums par šī projekta īstenošanu ir saistošs un tā jau esot izpaudusi visu informāciju, ko kapitālsabiedrībai sniegt šajā gadījumā atļauj likums.

VDD šovakar aģentūrai LETA skaidroja, ka informācija par jaunās ēkas projektu ir klasificēta atbilstoši likumam "Par valsts noslēpumu", un dokumentiem ir dažādas klasifikācijas pakāpes. 

Daļa informācijas, kas bija slepena, reaģējot uz sabiedrības interesi par VDD ēkai paredzēto zemesgabalu, tika deklasificēta, un tā visa vakar tika ietverta VDD medijiem izplatītajā paziņojumā. Pārējā informācija, kas saistīta ar minēto projektu, ir klasificēta, tādēļ plašākus komentārus par projektu VDD sniegt nevarot.

VDD gan neminēja, kāda ir valsts noslēpuma klasifikācijas pakāpe, proti, sevišķi slepena, slepena vai konfidenciāla.

"Papildus vēršam uzmanību, ka VDD izprot un ciena sabiedrības vēlmi pilnveidot pilsētvidi, taču rast visiem labvēlīgu risinājumu šajā komplicētajā situācijā ir ļoti sarežģīti, un VDD pienākums ir rīkoties atbilstoši nacionālās drošības interesēm," norādīja dienestā.

VDD priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkuss "TV3 Ziņām" atklāja, ka no piedāvātajiem zemesgabaliem VDD izvietošanai patiesībā nekāda izvēle īsti neesot bijusi. Dienestam piedāvāti divi varianti - būvēt ēku bijušā velotreka "Marss" vietā vai izmantot bijušā Vieglās rūpniecības tehnikuma ēku, kura neesot atbilstoša pēc platības un apkārt esošā perimetra. Bijušais tehnikums savulaik atradās Aristīda Briāna ielā 13.

Cinkuss skaidroja, ka VDD ir operatīvās darbības iestāde, kurai jābūt gatavai ātri reaģēt uz dažādiem apdraudējumiem, līdz ar to dienests nevarot atrasties tālu prom no Rīgas centra.

Lai arī daļa iedzīvotāju sociālajos tīklos paudusi neizpratni, kāpēc VDD savu jauno ēku būvēs daudzdzīvokļu namu ieskautā vietā, kas ļautu viegli novērot iebraucošās automašīnas un cilvēkus, Cinkuss mierināja, ka ēkas inženiertehniskais risinājums nodrošinās zināmu slepenību attiecībā pret to, "kas ēkā strādā vai kas tur notiek".

"No otras puses, ja apskatāmies Rīgas kartē, tad neatradīsim tādu vietu, kur mēs būtu pilnībā prom no cilvēku acīm, tajā pašā saglabājot mūsu mobilitāti un reaģēšanas iespēju," norādīja Cinkuss.

Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Signe Bole aģentūrai LETA teica, ka patlaban neesot pilnvarota komentēt jautājumu par ēkas projektu, taču viņa pieļāva, ka ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) nākamnedēļ pēc atgriešanās no komandējuma Horvātijā varētu sniegt savu viedokli.

Ģirģens un tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) patlaban piedalās ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes neformālajā sanāksmē Horvātijā.

Bordāns šorīt Latvijas Radio pieļāva, ka VDD topošās dienesta ēkas būvniecība bijušā velotreka "Marss" vietā varētu prasīt vairāk nekā 30 miljonus eiro. Savukārt jau vakarā Jaunā konservatīvā partija izplatījusi paziņojumu, kurā, atsaucoties uz publisku informāciju, minējusi, ka iekšlietu resorā rasti līdzekļi teju 50 miljoni eiro apmērā, lai finansētu jaunās VDD ēkas būvniecību.

Jau vēstīts, ka Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD, tādējādi, visticamāk, nebūs lemts piepildīties VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju iecerei šajā teritorijā izveidot parku. 

Lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība. 

Jauna ēka VDD esot nepieciešama, jo pašlaik VDD ir izvietots vairākās ēkās un dienesta rīcībā esošās telpas esot nolietojušās. 

Ministru kabinets jau 2008.gadā esot pieņēmis lēmumu par jaunas ēkas būvniecības nepieciešamību VDD vajadzībām, taču 2009.gadā saistībā ar vispārējo finanšu krīzi ēkas būvniecība tika atlikta uz vēlāku laiku. 

Tikmēr Saeimā šonedēļ tika iesniegta sabiedriskā iniciatīva "Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka "Marss" vietā".

Mēneša laikā Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevies savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, no kuriem 4278 ir fiziski paraksti, savukārt pārējie - digitālie paraksti platformā "Manabalss.lv". Parakstu vākšana tikusi sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā".

Reaģējot uz iniciatīvu panākt šajā vietā parka izveidi, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" paziņoja, ka kompānija pagaidām neveiks darbības bijušā velotreka "Marss" vietā Brīvības gatvē 207, kur "iecerēts būvēt biroju ēku valsts iestāžu vajadzībām", jo VNĪ respektēs aktīvistu izvēlēto tiesisko ceļu un rīkosies atbilstoši tā rezultātam.

Tikmēr Bordāns kādā no nākamām koalīcijas sadarbības padomes sēdēm plāno atkārtoti piedāvāt koalīcijas partneriem alternatīvu jaunās VDD ēkas atrašanās vietu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.