Menu
 

2019.gada spārnotais teiciens – Šuplinskas "Pandoras lāde", gada vārds – "notumse", gada nevārds – "episki"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Noslēgusies Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas un Latvijas Rakstnieku savienības ikgadējā, jau septiņpadsmitā akcija “Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens”.

Šogad rīkotāju deleģētajā žūrijā strādāja RLB Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs, literatūrfilosofe un tulkotāja Ieva Kolmane (Latvijas Rakstnieku savienība), literārais redaktors, tulkotājs un terminologs Aldis Lauzis, sociolingviste, Latvijas Okupācijas muzeja vadošā pētniece Vineta Poriņa, komunikācijas praktiķis Pēteris Pūrītis, valodnieks, LU profesors un LZA akadēmiķis Andrejs Veisbergs, laikraksta "Diena" žurnālists, publicists Egīls Zirnis un literatūrzinātniece, Rīgas Franču liceja latviešu valodas un literatūras skolotāja Lita Silova.

Kā informēja Latviešu valodas attīstības kopa, no visiem par spārnotiem atzītiem teicieniem šoreiz līderos tikusi izglītības ministres norāde: “Man nav Pandoras lādes, no kurienes es jums varu paņemt šo atalgojumu!”, kas ne vien ataino aizgājušā gada peripetijas ap valsts budžetu, bet arī plašās masās aktualizējusi interesi par sengrieķu mitoloģiju. Kā zināms, Pandoras lāde sengrieķu mitoloģijā ir trauks, kurā apslēpts viss pasaules ļaunums. Pandorai to atverot, ļaunums izplatījies pasaulē.

Gada nevārda kategorijā pieteicēji ierindo, pašuprāt, skaužamus un nevēlamus vārdus. Tur nereti iekļūst ne tikai tieši pārcēlumi no svešvalodām vai netīkami ievazājumi, bet arī jaunparādījušies apzīmējumi, kas savu vietu latviešu valodā vēl tikai meklē. Gada nevārds 2019 ir “episki”, kas pēdējā laikā šķiet sevi pieteicis kā jaunu liekvārdu jeb tukšvārdu, piepulcējoties jau zināmajiem “baigi”, “klasiski” vai “cieti”.

Gada vārds ir “notumse”, ieteikts angļu “blackout” vietā kā īss un ērts apzīmējums reizēm, kad pazūd elektriskā strāva.  

Pēdējos gados akcija papildinājusies ar savārstījumu/samudžinājumu meklējumiem, un te savu favorītu izraugās arī Rīgas Latviešu biedrības valde. Šogad iznākums uzskatāmi apliecina, cik dažādi domājam – ikreiz arī pieteikumos var konstatēt, ka vienu un to pašu vārdu kāds uzskata par gada vārda titula cienīgu, kamēr cits peļ kā nevārdu. RLB valde par savārstījumu titulējusi to pašu teicienu, ko akcijas žūrija gribējusi cildināt kā vienu no veiksmīgākajiem spārnotajiem teicieniem: “Cik tev nav naudas?”

Tikmēr, pēc žūrijas domām, par samudžinājumu līderi šoreiz uzskatāmi pērn daudzviet piesauktie “patiesā labuma guvēji”, kur nekas daudz netop skaidrs arī tad, ja sakām, kā likumos teikts, “patiesie labuma guvēji” (angļu “true beneficiaries”).

Akcijas rīkotāji atgādina, ka zīmīgākos pamanītos vārdus un teicienus uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. var iesūtīt visu gadu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.