Menu
 

Misāne lūdz Ģenerālprokuratūru veikt viņas nopratināšanu Dānijas cietumā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Dānijā aizturētā Latvijas pilsone Kristīne Misāne ir vērsusies pie Latvijas Ģenerālprokuratūras, lūdzot veikt viņas nopratināšanu Dānijas cietumā, pavēstīja viņas pārstāvji.

Lūgums izteikts, lai, iespējams, iegūtu papildus pierādījumus par viņai inkriminētajām apsūdzībām.

Ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Majevska aģentūrai LETA norādīja, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir sazinājies ar Latvijas vēstnieci Dānijā Aldu Vanagu, kura telefoniski apliecinājusi gatavību pieņemt un nodot Ģenerālprokuratūrai Misānes pašrocīgi uzrakstītu liecību. 

Majevska skaidroja, ka minētais mehānisms ir izvēlēts kā visatbilstošākais, efektīvākais un ātrākais risinājums šajā gadījumā, jo citu tiesiskās sadarbības instrumentu izmantošana ieilgs. Viņa atzīmēja, ka jāņem vērā, ka Dānija nav pievienojusies Eiropas izmeklēšanas rīkojuma instrumentam, kas paredz ierobežotus termiņus ārvalsts lūguma izvērtēšanai un izpildei.

Prokuratūrā iepriekš skaidroja, ka Misānei Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.

Eiropas apcietinājuma lēmumu ir iespējams pieņemt tikai ar nosacījumu, ka Latvijā ir sākts kriminālprocess, persona ir vismaz atzīta par aizdomās turēto un izmeklēšanas tiesnesis ir pieņēmis lēmumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma piemērošanu, uzsver prokuratūra.

Kā ziņots, Saeima aizpagājušajā nedēļā nolēma lūgt Dānijas atbildīgajām iestādēm neizdot Latvijas pilsoni Misāni DĀR. Savukārt Tieslietu ministrija solījusi turpināt sadarbību ar DĀR iestādēm, lai nodrošinātu Misānes atgriešanu Latvijā.

Misānes pārstāvji aģentūru LETA iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.