Menu
 

Pētījums: Iedzīvotāji apzinās nelaimes gadījumu riskus, bet runāt izvairās

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vairāk nekā pusei (52%) cilvēku Latvijā ir kāds tuvinieks vai vairāki tuvinieki, kuri ir atkarīgi no viņa ienākumiem. Vienlaikus visās Baltijas valstīs ir gana liels cilvēku skaits, kuriem nav nekādu uzkrājumu un nav arī dzīvības apdrošināšanas, kas nelaimes gadījumā ļautu vismaz daļēji atvieglot ikdienu ģimenei un tuvajiem cilvēkiem, liecina “”Swedbank” Baltijas valstīs veiktais pētījums. Latvijā šādā situācijā ir 29% cilvēku, Igaunijā 24%, bet Lietuvā – 17% cilvēku, liecina pētījuma dati.

Nedaudz vairāk nekā ceturtā daļa cilvēku atzinuši, ka kāda no ģimenes apgādnieku zaudējuma vai ilgstošas slimības gadījumā spētu segt ikdienas tēriņus tikai no viena līdz trim mēnešiem. Tas nozīmē, ka pēc salīdzinoši nelielo uzkrājumu iztērēšanas būtu nepieciešamas būtiskas izmaiņas ikdienas dzīvē, lai pielāgotos jaunajiem apstākļiem. 

Pētījums apliecina, ka cilvēki izvairās no sarunas par savu rīcību tad, ja kāds no ģimenes apgādniekiem vairs nebūtu spējīgs nodrošināt finansiālu pienesumu ģimenes budžetā (79% no respondentiem Latvijā, 81% – Igaunijā un 76% – Lietuvā). Apzinoties šāda riska iespējamību, cilvēki tomēr nevēlas to apspriest. Savukārt kā trīs galvenos pastiprinošos faktorus tam, lai apdrošinātu savu vai ģimenes locekļa dzīvību, cilvēki ir minējuši ienākumu pieaugumu (53% respondentu), ievērojamu kredītsaistību esamību (25%), ar ikdienas darbu saistītu risku pieaugumu (24%). 

“Dzīvības apdrošināšana Baltijas valstu ģimenēs aizvien ir tabu tēma. Vairāk nekā divas trešdaļas cilvēku ar saviem ģimenes locekļiem un tuviniekiem ne reizi nav runājuši par to, kā būtu risināmi finanšu jautājumi nelaimes gadījumā, piemēram, ja kāds no ģimenes “balstiem” slimības dēļ vairs nespētu pelnīt,” norāda “Swedbank” Privātpersonu pārvaldes vadītājs Renārs Rūsis.

“Zinot to, ka iedzīvotājiem nav tik lielu uzkrājumu, šādām sarunām tomēr būtu jānotiek. Tas būtu pirmais solis, lai nonāktu pie kāda no risinājumiem – sāktu uzkrāt vai apsvērtu dzīvības apdrošināšanas polises iegādi, kas daļēji atvieglotu ģimenes ikdienu nelaimes gadījumā. Dzīvības apdrošināšana ir viens no veidiem, lai parūpētos par saviem mīļajiem cilvēkiem un nodrošinātu sirdsmieru sev un viņiem. Līdzīgi kā uzkrājumu veidošana, arī apdrošināšana ir ilgtspējīgs ģimenes budžeta veidošanas instruments.“

Iedzīvotāji izvairās sarunāties par nāvi vai nelaimes gadījumiem

Saskaņā ar aptaujas datiem Latvijā dzīvības apdrošināšanu (un t.s. traumu apdrošināšanu) ir iegādājušies 21% respondentu, Lietuvā 27%, bet Igaunijā 16% respondentu. Vairāk nekā puse respondentu atzīst, ka būtu gatavi atvēlēt 50 eiro un vairāk ik mēnesi, lai nodrošinātu savai ģimenei finansiālu atbalstu nelaimes gadījumā (pieņemot, ka ģimenei ir hipotekārais kredīts, divi bērni un ikmēneša ienākumi nelaimes rezultātā sarūk uz pusi).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.