Menu
 

Pērn Tiesībsarga birojs saņēmis 1623 personu iesniegumus, visvairāk par tiesībām uz taisnīgu tiesu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Aizvadītajā gadā Tiesībsarga birojā saņemti 1623 personu iesniegumi cilvēktiesību jomā, no tiem visvairāk par tiesībām uz taisnīgu tiesu, liecina publicētais tiesībsarga 2019.gada ziņojums.

Tiesībsarga birojā 2019.gadā saņemti 4093 dokumenti, savukārt sagatavoti - 3049 nosūtāmie dokumenti. No tiem 15 ir viedokļi Satversmes tiesai, 26 - atzinumi valsts institūcijām par tiesību aktu projektiem, bet trīs ir pieteikumi Satversmes tiesai.

Birojs aizvadītajā gadā sniedzis kopumā 6490 konsultācijas - 4468 telefonkonsultācijas, 879 e-pasta konsultācijas, 641 reizes konsultējis apmeklētājus bez pieraksta un sniedzis 502 juridiskas konsultācijas klātienē.

Visbiežāk juridiskās konsultācijas bijušas par tēmām "Tiesības uz taisnīgu tiesu", "Bērna tiesības", "Labas pārvaldības princips", "Tiesības uz īpašumu", "Tiesības uz privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību" un citām.

Pērn kopumā saņemti 268 ar tiesībām uz taisnīgu tiesu saistīti iesniegumi. Lielākoties tie bijuši par taisnīgu lietas izskatīšanu, zvērinātu tiesu izpildītāju lēmumiem un rīcību, kā arī nolēmuma izpildi.

Birojs 2019.gadā arī ierosinājis 49 pārbaudes lietas, bet pabeigtas vai izbeigtas - 50 pārbaudes lietas, savukārt atbildes un citas sagatavotās vēstules saistībā ar iesniegumiem, kas nav atteikumi - birojs izsūtījis 2205 reizes.

Tāpat gada pārskatā atklāts, ka pērn birojs devies 92 vizītēs - 21 Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietā, septiņos cietumos, 15 internātskolās, trīs pieaugušo un trīs bērnu Valsts sociālās aprūpes centros, divās pieaugušo psihiatriskās ārstniecības iestādēs, piecās bērnu psihiatriskajās ārstniecības iestādēs, 22 tiesu ēkās, kurās atrodas konvoju zonas, vienā veco ļaužu pansionātā un citur.

Kā ziņots, aizvadītais gads bijis īpašs sociālo un ekonomisko tiesību jomā, kā arī tajā, ka galvenais fokuss tika likts uz jautājumiem, kas ietekmē sabiedrības nabadzību un sociālo atstumtību, iepriekš cilvēktiesību un labas pārvaldības konferencē sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

Pēc Jansona paustā, pērn Tiesībsarga birojs mērķtiecīgi analizēja minimālo ienākumu līmeņu - garantētā minimālā ienākuma, trūcīguma līmeņa, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un minimālo pensiju atbilstību Satversmei, uzsvaru liekot uz to lielumu adekvātumu, regulāras pārskatīšanas pienākumu un atbilstību vispārējiem tiesību principiem.

Tā rezultātā šobrīd Satversmes tiesā pēc tiesībsarga pieteikuma ir ierosinātas trīs lietas par minimālā ienākuma un sociālā atbalsta lielumiem.

Viens no Jansona izvirzītajiem stratēģijas virzieniem 2019.gadam bija arī celt sabiedrības tiesisko apziņu un palielināt sabiedrības izpratni par tās tiesībām. Tādējādi tika turpināts darbs pie skolēnu un jauniešu izglītošanas par vēlēšanu nozīmi demokrātiskā valsts iekārtā, personas datu aizsardzību digitālajā vidē, par cilvēku tirdzniecību un ar to saistītajiem riskiem. Viņš norādīja, ka 2019.gadā jau uzsākta viesošanās skolās un šogad birojs turpinās iesākto aktivitāti.

Tiesībsargs arī pievērsās jautājumam par cilvēktirdzniecības upuriem un uzskata, ka nepieciešams nopietni pievērsties un diskutēt par jauna normatīvā regulējuma izstrādi, kas noteiktu kārtību, kādā valsts iestādes atpazīst iespējamos cilvēktirdzniecības upurus. 

Turklāt,viņaprāt, būtu jāuzsāk diskusija par viena visaptveroša likuma izstrādi par cilvēku tirdzniecību, kas aptvertu visus ar cilvēktirdzniecības novēršanu saistītos aspektus.

Kopumā Tiesībsarga birojs ir veicis 92 vizītes uz dažāda veida iestādēm, kurās personām ir vai var tikt ierobežota brīvība. Ir apmeklētas visas 22 policijas iecirkņu īslaicīgās aizturēšanas vietas un pēc vizītēs konstatētā viena no īslaicīgās aizturēšanas vietām ir aizslēgta slikto apstākļu dēļ.

Tāpat 2019.gadā ir veiktas pēcpārbaudes psihiatriskajās slimnīcās, kurās ārstējas bērni un būtiski cilvēktiesību pārkāpumi vairs netika konstatēti. Lielākā daļa 2018.gadā sniegtās rekomendācijas slimnīcās ir ieviestas, skaidroja tiesībsargs. Viņš gan uzsvēra, ka netika apmeklēta bērnu psihiatriskā slimnīca Ainažos, jo šobrīd tajā norit vēl kriminālprocess, kura iznākumam seko līdzi arī ANO Spīdzināšanas izskaušanas komiteja.

Kā turpinājums 2018.gadā veiktajām vizītēm, pērn tika uzsāktas vizītes arī uz psihiatriskajām slimnīcām, kurās ārstējas pieaugušie. Tika apmeklētas divas ārstniecības iestādes un tiesībsargs plāno turpināt vizītes arī šajā gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.