Menu
 

ĀM meklē risinājumus ārvalstīs iestrēgušo valstspiederīgo ceļam mājup; lūdz reģistrēties Konsulārajā reģistrā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ārvalstīs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem līdz 17.martam jācenšas pašiem rast iespēju atgriezties mājās, bet, ja tas neizdodas, obligāti jāreģistrējas Konsulārajā reģistrā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pirmkārt lūdz ceļotājus pašus meklēt atgriešanās iespējas līdz 17.martam.

Ja tas neizdodas, ĀM lūdz obligāti reģistrēties Konsulārajā reģistrā. Ministrija ņems šo informāciju vērā, lemjot par atgriešanās risinājumiem. Konsulārajā reģistrā var reģistrēties, izmantojot portālu "latvija.lv". Ar ĀM Konsulāro departamentu var sazināties pa tālruni +371 26337711.

Par papildu 16 reisu organizēšanu pirmdien ir paziņojusi Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic". Līdztekus tam Latvijas pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji, kas vēlas atgriezties valstī pēc 17.marta, "airBaltic" mājaslapā var aizpildīt pieprasījuma formu uz iespējamiem repatriācijas reisiem. Forma atrodama "https://ej.uz/5wtk". Pasažieri, kuri var pretendēt uz repatriācijas lidojumu, ir Latvijas pilsoņi, kā arī pastāvīgie Latvijas iedzīvotāji, kuri vēlas atgriezties.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" aicināja aizpildīt šo formu tiem, kuri rītdienas laikā nepagūst atgriezties Latvijā. Pēc viņa teiktā, tiklīdz būs pietiekams skaits cilvēku, lai šo lidojumu organizētu, tas tiks darīts. Savukārt, ja pieteikušies būs vien daži cilvēki, tiks lemts par citiem risinājumiem.

Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) Latvijas Televīzijai sacīja, ka jebkurš, kurš piesakās Konsulārajā reģistrā, aizpilda minēto formu vai vienkārši dara par sevi zināmu e-pastā vai piesakās vēstniecībā, tiek uzskaitīts, un tiks organizēti pasākumi, lai cilvēkus atgrieztu Latvijā. Viņš atzina, runā ir ne tikai par Eiropu, bet arī tālākiem reģioniem, tostarp, Āziju.

Vienlaikus viņš neslēpa, ka kopumā, lai visus gribētājus atgrieztu mājās, būtu vajadzīgas desmit dienas līdz divas nedēļas. "Tas ir diezgan sarežģīti," viņš teica.

Kopš sestdienas valdības lēmumiem Konsulārajā reģistrā reģistrējies rekordliels ceļotāju skaits - 556 personas.

Ministrs uzsver, ka tiek cieši strādāts ar tūroperatoru asociāciju, lai rastu risinājumus atgriezties Latvijā tiem, kas ir Āzijā, proti, Vjetnamā, Taizemē, Indonēzijā, kā arī tiem, kas ir Ēģiptē.

Tāpat ministrija strādā kopā ar Igauniju un Lietuvu, lai rastu risinājumu Polijas šķērsošanai tranzītā. Rinkēvičs atzina, ka uz Vācijas un Polijas robežas atrodas diezgan daudz ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas un Lietuvas valstspiederīgo - gan autobusi, gan automašīnas. "Visu dienu esam strādājuši un ceram, ka mums izdosies izveidot iespēju šiem cilvēkiem strauji, neaizkavējoties, šķērsot Poliju. Polijas varasiestādes šo mūsu lūgumu izskata," informēja ministrs.

ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris aģentūrai LETA skaidroja, ka ministrija dara visu iespējamo, lai apzinātu visus valsts piederīgos ceļotājus ārvalstīs, taču aicina ceļotājus būt pacietīgiem, ja konsultāciju nesaņem uzreiz.

Viņš pastāstīja, ka ministrija saņem ļoti daudz zvanus - dienā pat simtiem no visdažādākajām valstīm. Tāpēc ministrija vairākkārt ir palielinājusi Konsulārā departamenta kapacitāti.

Beķeris atzīmēja, ka ĀM cenšas sniegt palīdzību visiem, lai nokļūtu atpakaļ Latvijā. Tiek meklēti risinājumi ar kuģiem, aviāciju, sauszemes transporta iespējām. Vienlaikus viņš atklāja, ka ir valsts piederīgie, kuri objektīvu iemeslu dēļ netiek atpakaļ, līdz ar to šie valsts piederīgie ceļotāji aicināti obligāti reģistrēties Konsulārajā reģistrā.

Kā teica Beķeris, Latvijas valstspiederīgie atrodas gan tuvajās valstīs, gan tālos galamērķos, līdz ar to - tiem ceļotājiem, kuriem ir risks, ka nepaspēt līdz 17.marta pusnaktij atgriezties mājās, risinājumus atradīs. "Visiem Latvijas piederīgajiem robežas būs atvērtas. Tās būs slēgtas organizētiem starptautiskiem pasažieru pārvadājumiem," atgādināja ministrijas preses sekretārs.

Viņš piebilda, ka ĀM ļoti seko līdzi, kas notiek kaimiņos, līdz ar to arī viņu robežu slēgšanas termiņi ir jāņem vērā, lai organizētu darbu Latvijas piederīgajiem.

Beķeris arī uzsvēra, ka visi ĀM, kā arī Latvijas vēstnieks strādā visaugstākajā līmenī, lai rastu risinājumu arī par humānā koridora izveidi, kas ļautu lietuviešiem, latviešiem un igauņiem 72 stundu laikā atgriezties dzimtenē. Pagaidām vēl nav rezultāti, bet šī koridora nozīme ir būtiska, viņš piebilda.

Uz ĀM Konsulārā departamenta diennakts tālruni sestdien un svētdien saņemti un atbildēti ap 1100 zvanu. Attiecīgajā laika posmā uz "Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt." saņemti vairāk nekā 400 e-pasti ar jautājumiem par Covid-19 ārkārtas situāciju. Konsulārā departamenta "Facebook" kontā saņemtas 150 ziņas.

Kā vēstīts, no piektdienas līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma, ka 17.marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.