Menu
 

Lielā talka pārcelta uz 16. maiju; aicina rīkot solotalkas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Lielās talkas organizatori, ņemot vērā Latvijā noteikto ārkārtas stāvokli un rūpējoties par Latvijas iedzīvotāju veselību, ir pieņēmuši lēmumu pārcelt talku no šā gada 25. aprīļa uz 16. maiju un piedāvā jaunu iespēju – organizēt savas individuālās solotalkas.

Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme: “Lielā talka vienmēr ir bijis brīdis, kad cilvēki pulcējas un sanāk kopā radu, darba kolēģu, skolas un studiju biedru vai vienkārši kaimiņu lokā, tāpēc, ņemot vērā neviennozīmīgo situāciju, esam nolēmuši pārcelt talkas norises laiku. Tomēr es vēlētos rosināt cilvēkus neieslēgties savās mājās, bet gan vairāk laika pavadīt svaigā gaisā, ko iesaka arī ārsti. Tāpēc tiem, kuri vēlas talkot jau līdz 16. maijam un pēc Lielās talkas, izmantojot šo pavasara laiku apkārtnes sakopšanai, mēs piedāvājam un aicinām rīkot savas individuālās solotalkas, kurās piedalītos ierobežots cilvēku skaits. Taču tikpat labi talkot var arī, vienkārši dodoties pastaigā pa mežu un nepaejot garām zemē nomestiem gružiem, tos izmetot atkritumu tvertnē. Jo katrs Latvijas kvadrātmetrs ir mūsu zeme, mūsu sēta. Uzturēsim to tīru, zaļu un skaistu!”

Tiem, kuri izvēlēsies doties solotalkās, Lielās talkas organizatori iesaka būt uzmanīgiem un ievērot visas piesardzības un higiēnas prasības, taču nepārspīlējot un nezaudējot veselo saprātu, uzturot možu garu un labvēlīgu attieksmi pret visiem apkārtējiem.

Solotalku vietas, līdzīgi kā pārējās talkošanas vietas, aicina atzīmēt interaktīvajā kartē, kuru var atrast Lielās talkas tīmekļvietnē www.talkas.lv. Šī karte var kalpot arī par uzskates līdzekli, kurā cilvēki redzēs citu solotalkotāju aktivitātes, tādējādi gūstot iespēju savu solotalku rīkot drošā attālumā vai citā dienā. Visi solotalcinieki ir aicināti ar savām aktivitātēm dalīties sociālajos tīklos, izmantojot mirkļbirkas: #solotalka, #esmuvesels, #parveselulatviju. Talkas organizatori sekos līdzi solotalcinieku aktivitātēm un sniegs padomus drošai talkošanai.

Savukārt visiem pārējiem, kuri plāno pievienoties kopīgajai talkai 16. maijā, šogad tiks sniegta jauna iespēja, kā pieteikt savu talku. Talkas vietu kartē, sākot ar šo gadu, ikviens talkotājs un talkas organizators varēs atzīmēt un pieteikt divu veidu talkas – uzkopšanas un labiekārtošanas. Labiekārtošanas talkas var pieteikt ikviens talkotājs, neatkarīgi, vai talkošanas notiek privātajā vai publiskajā sektorā. Tās var būt ģimeņu talkas, organizāciju, uzņēmumu vai citas talkas, kuras tiek organizētas uz privātas zemes un kurām nav vajadzīgs saskaņojums ar pašvaldību un kurās atkritumus, ja tādi ir radušies, aizved paši rīkotāji. Uzkopšanas talkas ir tās, kuras notiek publiskās teritorijās un kurām ir nepieciešams pašvaldības saskaņojums, lai saņemtu bezmaksas maisus, un kurās tiek nodrošināta savākto atkritumu izvešana, skaidro Lielās talkas rīkotāji.

Līdz ar labiekārtošanas vai uzkopšanas talkas vietas atzīmēšanu kartē cilvēks saņems pieeju savam talkas profilam, kas ļaus dalīties ar informāciju par konkrēto talkošanas vietu sociālajos tīklos, kā arī aicināt pievienoties notikumam citus talkotājus un sazināties ar viņiem. Lielās talkas dalībnieki tiek aicināti, kā katru gadu, sūtīt aprakstu ar foto un video no talku norises vietām, lai organizatori varētu dalīties un izplatīt šo informāciju ar talkas sociālo kontu palīdzību gan Latvijā, gan ārpus tās.

Savukārt tie, kuriem noteikta karantīna vai kuri vienkārši vēlas pārlaist šo laiku drošībā savās mājās, tiek mudināti piedalīties Ideju talkā. Lielās talkas ietvaros tā notiek jau otro gadu, un cilvēki ir aicināti dalīties ar savām idejām, kā padarīt Latviju un pasauli zaļāku, ilgtspējīgāku, drošāku un skaistāku, un to, kā risināt samilzušās vides problēmas ilgtermiņā. Savas idejas var sūtīt uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai aizpildot elektronisko anketu tīmekļvietnē www.talkas.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.