Menu
 

Brīvprātīgie: Mediķiem patlaban visvairāk nepieciešams pārvietošanās atbalsts, sausā pārtika un mājdzīvnieku pieskatīšana

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - paliec-majas.lv Ilustrācija - paliec-majas.lv

Patlaban lielākā nepieciešamība mediķu vidū ir pēc transporta pakalpojumiem, jo liela daļa no viņiem izmanto tikai sabiedrisko transportu, norāda brīvprātīgo kustības "Paliec Mājās" rīkotās ārstniecības personu atbalsta iniciatīvas koordinators Miks Celmiņš.

"Ir vairāki medicīnas darbinieki, kuri labprāt uz laiku noīrētu vai izmantotu kādu transportlīdzekli," klāstīja iniciatīvas koordinators.

Tāpat nepieciešamība ir pēc sausās pārtikas, ko varētu nodrošināt ārstniecības iestādēs, kā arī mājdzīvnieku pieskatīšanas tiem, kuri strādā garas maiņas, viņš teica.

Kustības "Paliec Mājās" autore Inese Vaivare savukārt norādīja, ka patlaban pieprasījums pēc brīvprātīgo palīdzības konstanti pieaug, bet primārais izaicinājums parādās tieši sadarbībā ar pašvaldībām,  jo kustība paļaujas uz viņu atsaucību, kas līdz šim bijusi mainīga. 

Kustībai "Paliec Mājās" patlaban ir pievienojušies vairāk nekā 200 brīvprātīgie, un vidēji dienā tā saņem aptuveni 30 palīdzības pieprasījumus no dažādām iedzīvotāju grupām, stāstīja Vaivare.

Lai popularizētu kustību, nolemts, ka drīzumā dažādās vietās, tostarp arī daudzdzīvokļu ēku kāpņutelpās, tiks izplatīti plakāti ar aicinājumiem tai pievienoties. "Cilvēku sasniegšana dažādos līmeņos ir ārkārtīgi svarīga," uzsver kustības aizsācēja, piebilstot, ka pastāv dažādi veidi, kā organizācija sniedz atbalstu, tostarp arī attālināti.

Turpmāk, pēc Vaivares domām, kustībai būtu arī jāiesaistās atbalsta sniegšanā sociālās aprūpēs centru darbiniekiem. Vienlaikus kustības tagadējā prioritāte ir brīvprātīgo piesaistīšana tieši reģionos, kur joprojām ir vietas, kurās nevar nodrošināt ar brīvprātīgo atbalstu. 

Vaivare vēstīja, ka platforma turpinās darbu arī pēc ārkārtējās situācijas beigām, saskatot sevi kā sabiedrībā bāzētu atbalsta grupu, kas palīdzētu ar nelabvēlīgu sociālo un ekonomisko seku novēršanu.

Jau ziņots, ka kustība aicina uzņēmējus pateikties medicīnas darbiniekiem par darbu un piedalīties mediķu ikdienas steigas un raižu atvieglošanā, piedāvājot savus izstrādātos pakalpojumus vai preces. To iespējams izdarīt kustības "Paliec Mājās" mājas lapā "www.paliec-majas.lv".

Jau pašreiz brīvprātīgo kustība "Paliec Mājās" darbojas ar 200 reģistrētiem brīvprātīgajiem visā Latvijā un 2500 dalībniekiem "Facebook" grupā, sniedzot dažāda veida ikdienišķu palīdzību vismazāk aizsargātajiem, tajā skaitā, senioriem, kā arī cilvēkiem, kuri atrodas pašizolācijā.

"Vīrusa izraisīto krīzes situāciju visvairāk izjūt ne tikai mūsu sabiedrības vismazāk aizsargātie - seniori, cilvēki ar dažādām veselības problēmām -, bet arī medicīnas darbinieki, kuri ik dienu strādā, lai apturētu vīrusa izplatību sabiedrībā", uzsver Celmiņš.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.