Menu
 

Latvijas valsts simtgades birojs aicina 4.maija svētku noskaņu radīt mājās

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ārkārtējās situācijas dēļ šogad Latvijas Neatkarības atjaunošanas 30.gadadienas svētki būs atšķirīgi, tāpēc Latvijas valsts simtgades birojs aicina 4.maiju noskaņu radīt mājās.

Kā informēja Latvijas valsts simtgades birojā, lai arī klātienē publiski pasākumi nenotiks, katram ir iespēja radīt īpašu svētku noskaņu mājās - ielikt logā sveicienu 4.maija svētkos, tādējādi iepriecinot kaimiņus. Tāpat šo laiku var izmantot, lai izzinātu Atmodas laika notikumus.

Simtgades birojs aicina lasīt un pētīt materiālus par Latvijas neatkarības atjaunošanu un Atmodas laiku. Virtuālajā vidē ir pieejams plašs materiālu klāsts, kas ļauj izzināt 1990.gada notikumus un personīgas. Noderīgas saites ir apkopotas Latvijas valsts simtgades digitālajā platformā, sekojot saitei.

Iedzīvotāji ir aicināt pacelt Latvijas karogu mastā pie savas mājas vai rotāt svētku galdu karoga krāsās, savukārt Latvijas neatkarības atjaunošanai veltītos Baltā galdauta svētkus svinēt savā mājsaimniecībā.

Laikā, kad nav iespējams būt kopā klātienē, Latvijas simtgades birojs aicina veltīt brīdi laika sarunai pa telefonu vai videozvanam, lai vismaz tā būtu kopā ar tiem, kuri citkārt būtu aicināti ciemos.

Birojā uzsver, ka svētki ir īstais laiks, lai pamanītu tos, kuri veic pašsaprotamus, bet tik nepieciešamus darbus. Jo īpaši tas redzams šajā ārkārtējās situācijas laikā, kad mazie darbi kļūst lieli un nozīmīgi, tāpēc cilvēki ir aicināti pateikt paldies tiem, kuri viņiem ir svarīgi.

Latvijas valsts simtgades biroja sagatavotajās desmit idejās, kā svinēt svētkus, norādīts, ka šajā dienā var izrotāt palodzi sarkanbaltsarkaniem ziediem vai sagatavot 4.maijam un Latvijai veltītu plakātu.

Tāpat cilvēki ir aicināti pārskatīt ģimenes foto albumus un pievienot tos Atmodas laika un pēdējo trīsdesmit gadu bildes "Gadsimta albumam". Latvijas Nacionālais vēstures muzejs turpina krāt Latvijas vēstures liecības "Gadsimta albumā" vietnē "latvijasgadsimts.lv/albums". Ikviens to var papildināt ar fotogrāfijām un stāstiem.

Šo laiku var izmantot, lai aprunātos ar vecākiem, vecvecākiem par 1990.gada 4.maija notikumiem, vai pastāstīt saviem bērniem par tā laika sajūtām.

Svētkos varēs skatīties Latvijas filmas un klausies Atmodas laika mūziku. Šogad Latvijas Filmu maratons, kas tradicionāli norisinājās kinoteātrī "Splendid Palace", notiks tiešsaistē portālā "filmas.lv". Filmas būs pieejams ne tikai rīdziniekiem un Rīgas viesiem, bet arī kinoskatītājiem Latvijā un visā pasaulē.

Tāpat kādu var iepriecināt ar īpašo Atmodas laika pastkarti "pastabalodis.lv". Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu un "Latvijas Pastu" vietnē "pastabalodis.lv" piedāvā īpašas pastkartes ar 1990.gada 4.maija skaistākajām fotogrāfijām.

Kā vēstīts, 1990.gada 4.maijā 138 no 201 Augstākās padomes deputāta pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Augstākā padome noteica valsts varas "de facto" atjaunošanai pārejas periodu, kas beidzās ar Latvijas Republikas 5.Saeimas sasaukšanu.

1990.gada 4.maijā visu dienu pie parlamenta ēkas stāvēja cilvēku tūkstoši, kas sekoja līdzi balsojumam. Deputāti, kuri pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu devās uz mītiņu Daugavmalā, tika sveikti ar ziediem un skaļām gavilēm. Komunisti un interfrontieši, kas atteicās piedalīties balsošanā, parlamenta namu atstāja pa sētas durvīm.

1990.gada 4.maijā Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs nosūtīja vēstījumu Padomju Sociālistisko Republiku Savienības (PSRS) prezidentam Mihailam Gorbačovam, kurā teikts, ka Latvijas Republika sāk pārejas periodu. Šāds vēstījums tika nosūtīts arī pasaules valstu valdībām un PSRS tautām un demokrātiskajām kustībām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.