Menu
 

Dzintara Soduma balva literatūrā piešķirta kinozinātniekam Viktoram Freibergam

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma balva par novatorismu literatūrā 2020.gadā piešķirta Viktora Freiberga grāmatai "Kinomāna slimības vēsture" (apgāds "Aminori"). 2020.gadā Soduma balvai bija pieteiktas Latvijas prestižāko apgādu 35 autoru grāmatas. Balva tiks attālināti pasniegta 13.maijā plkst.11.00 pie Ikšķiles tautas nama, klātesot Viktoram Freibergam.

Dzintara Soduma balvas fonds ir 4270 eiro. Tā ir izcilā latviešu rakstnieka un tulkotāja piemiņai veltīta Ikšķiles novada pašvaldības atzinība Latvijas rakstniekam par novatorismu dzejā, prozā, dramaturģijā vai tulkotājam par literatūras tulkojumu latviešu valodā. Balvas žūrijā strādāja pārvaldes vadītāja Dace Jansone, rakstnieks Roalds Dobrovenskis, kultūržurnāliste Liega Piešiņa un redaktors Arturs Hansons un rakstniece Nora Ikstena.

"Neatceros citu tekstu, kurš tik pārliecinoši, taustāmi paradītu: cilvēku radīta māksla, šajā gadījumā kinomāksla, kļuvusi jau par "otro dabu", par mūsu būtnes, mūsu pašu neatņemamo daļu. Freiberga grāmata ideāli atbilst Soduma balvas priekšnoteikumiem. Tās novitātes iet tik tālu, ka šis darbs, šķiet, neietilpst nevienā pazīstama žanra rāmjos,” uzskata Roalds Dobrovenskis.

“Autora personīgā drāma, cik tas neliktos savādi, neatstāj drūmu iespaidu, - visu pārspēj talanta radošais spēks. Atzīmēšu vēl, ka grāmatā nav nekā no provinciālas pazemības, ar kuru nereti grēko latvieši. Viktors Freibergs absolūti brīvi jūtas pasaules mākslas plašumos."

Pirmo Dzintara Soduma balvu 2013.gadā saņēma rakstnieki Jānis Rokpelnis par grāmatu "Rīgas iestaigāšana", Egīls Venters par romānu "Mainīgā intervence" un Pēteris Draguns par dzejoļu krājumu "Tumšā stundā". 2019.gadā balvu saņēma Contra, Andris Akmentiņš un Einārs Pelšs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.