Menu
 

Foto: Latvija kopā ar pārējo Eiropu piemin Otrā pasaules kara beigu 75.gadadienu

  • Autors:  LETA/Apriņķis.lv
Foto - Valsts prezidenta kanceleja, Valsts kanceleja, Saeimas administrācija Foto - Valsts prezidenta kanceleja, Valsts kanceleja, Saeimas administrācija

Latvija kopā ar pārējo piektdien Eiropu piemin Otrā pasaules kara beigu 75.gadadienu. Valsts prezidents Egils Levits, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) individuāli nolika ziedus Rīgas Brāļu kapos.

8.maijs jeb Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena ir diena, kad Eiropas un citas pasaules tautas atceras aizgājušā gadsimta lielāko traģēdiju. Otrais pasaules karš sākās 1939.gada 1.septembrī, bet Latvijā kara darbība sākās 1941.gada 22.jūnijā. Karastāvoklis bija izsludināts vairāk nekā 70 valstīs un tas prasīja vairāk nekā simt miljonu kritušo un ievainoto.

1945.gada 8.maijā Eiropā beidzās Otrais pasaules karš un iestājās miers. Atšķirībā no Rietumeiropas, kur tautas atguva neatkarību, Latvijā un Baltijā tā nenotika. Latvija neatkarību atjaunoja tikai 1990.gada 4.maijā, ko ar Konstitucionālo likumu nostiprināja 1991.gada 21.augustā.

1985.gadā tika pieņemts lēmums 9.maiju svinēt kā "Eiropas dienu". Tā simbolizē vienotību dažādu valstu starpā, arī to valstu, kas kādreiz ir karojušas viena ar otru. Kopš 2004.gada 9.maiju arī Latvijā atzīmē kā Eiropas dienu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.