Menu
 

Militārā mantojuma tūrisma projektā iesaistās arī Olaine, Ikšķile, More un Carnikava

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Olaines Vēstures un mākslas muzejs Foto - Olaines Vēstures un mākslas muzejs

Latvijas lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs” kopā ar 23 partneriem Latvijā un Igaunijā uzsākusi kopīgu projektu, lai pēdējo simts gadu vēstures liecības ietērptu kopīgā militārā mantojuma tūrisma produktā. Sadarbojoties ar vēstures speciālistiem, projektā ir paredzēts ietvert vienotā tūrisma produktā 150-170 militārā mantojuma objektus Latvijā un Igaunijā.

Muzeji, kolekcijas, kauju vietas, militārās būves, un citi objekti uzlabos savas ekspozīcijas, lai varētu piedāvāt interesantu un mūsdienīgu tūrisma pieredzi. 36 objektos projektā paredzētas investīcijas, Piemēram, nocietinājumi, krasta apsardzes baterijas, kas iepriekš nebija pieejami apmeklējumiem, tiks labiekārtoti un iepazīstinās ar militārā mantojuma stāstiem.

Kopīgais militārā mantojuma tūrisma produkts aptvers četrus laika posmus: Valstu neatkarības iegūšana, Brīvības cīņas un Pirmais pasaules karš (1914.–1920. gads); Otrais pasaules karš (1939.–1945. gads); Nacionālo partizānu kustība (1944.–1957. gads); Padomju laiks un neatkarības atjaunošana (1945.–1990. gads).

Tūrisma produktu plānots veidot, apsekojot objektus, vācot vēsturiskos faktus, foto liecības un stāstus. Paredzēts izdot militārā mantojuma tūrisma brošūru ar karti un ceļvedi apmeklējumu plānošanai. Visa informācija būs pieejama šobrīd topošajā tiešsaistes platformā militaryheritagetourism.info.

Ceļotājiem tiks piedāvāti arī 10 ceļojumu maršruti. “Esam sākuši apzināt un aicinām iesaistīties potenciālos militārā mantojuma tūrisma produkta dalībniekus – tai skaitā arī nelielu privātu kolekciju īpašniekus vai lauku tūrisma uzņēmējus, kuru apkaimē vai īpašumā ir ar Latvijas neatkarības notikumiem saistītas vietas un to liecības,” vēsta “Lauku ceļotājs”.

Olaines Vēstures un mākslas muzejs, 2018. gadā veiksmīgi realizējot Pirmā Pasaules kara vēstures izziņas maršruta 1. kārtu, turpināja pētīt maršruta teritorijā esošās fortifikācijas ar mērķi turpināt maršruta tālāko izveidi.  Maršruta otrajā kārtā ir paredzēts rekonstruēt krievu armijas fortifikācijas elementu – zemnīcu, kas atšķirībā no jau esošās blindāžas atradīsies daļēji iedziļināta zemē. Paralēli zemnīcas būvniecībai tiks veidota stilizēta dzelzsbetona vitrīna – skapis, kurā atradīsies arheoloģiskajos izrakumos atrastie priekšmeti.

Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršruta attīstības otrajā kārtā plānots veikt arheoloģiskos izrakumus ar mērķi iegūt papildus informāciju par būvkonstrukcijām un materiāliem, kādus pielietoja Pirmā pasaules kara laikā krievu armijas karavīri, būvējot zemnīcas, kas bija daļēji iedziļinātas purvainajā augsnē. Tāpat plānots papildināt esošo pastaigas laipu kopējo garumu un pievienot jaunas planšetes ar zinātniskās izpētes rezultātā iegūto informāciju.

Mūsdienu Ikšķiles novada teritorijā notika vairāki Eiropas vēsturē nozīmīgi notikumi, kas atstājuši pēdas Latvijas militārajā mantojumā. Kultūras mantojuma centrā "Tīnūžu muiža" atrodas pamatekspozīcija, kas veltīta 1. Pasaules kara tēmai. Vairāku gadu laikā ir tikuši apkopoti līdz šim nepublicēti materiāli un nemateriālās vēstures liecības, kas atklāj cilvēku stāstus karā un viņu spēju pārvarēt grūtības. Projekta ietvaros pie Kultūras mantojuma centra tiks izvietots interaktīvais stends, lai apmeklētājus informētu par muzeja ekspozīciju un Pirmā pasaules kara cīņām.

Kā otrs objekts, Ikšķilē tiks uzstādīts informatīvais stends par vienu no Latvijas 1. pasaules kara simboliem – Nāves salu. "Nāves sala" jeb Ikšķiles priekštilta nocietinājumi bija viena no slavenākajām kauju vietām Austrumu frontē, kur tika izmantotas indīgās gāzes radot draudus cilvēka dzīvībai un apkārtējai videi. 

Arī Siguldas novada Mores pagastā atrodas ar Otrā pasaules kara darbību saistīti apskates objekti. Vācu armijas atkāpšanās ceļā uz Rīgu pēdējās nozīmīgās kaujas notika Siguldas aizsardzības līnijā, aizkavējot Sarkanās armijas ienākšanu Rīgā. Rezultātā mazāk cieta galvaspilsēta un iedzīvotājiem bija iespēja doties bēgļu gaitās. Mores pagastā apskatāms Mores kauju piemiņas parks ar aizsardzības līnijas inženierbūvēm, Brāļu kapi un Mores kauju muzejs ar militārās tehnikas brīvdabas ekspozīciju, tai skaitā Sarkanās armijas tanku T-34.

Savukārt Carnikavas novadā plānots izbietot informatīvus stendus pie padomju armijas pretgaisa aizsardzības karaspēka daļas pilsētiņas Mežgarciemā, kur savulaik atradās bāze armijas mācību vajadzībām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.