Menu
 

Četras piektdaļas lietotāju ir mēģinājušas izņemt privāto informāciju no sociālajiem medijiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Māra Zepa, “Kaspersky” sabiedrisko attiecību konsultante Latvijā
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Starptautiskā kiberdrošības uzņēmuma “Kaspersky” jaunajā pētījumā konstatēts, ka patērētāji visā pasaulē vēlas darīt vairāk, lai aizsargātu un saglabātu kontroli pār savu privāto dzīvi. Uzņēmuma jaunākajā pārskatā “Aizstāvot digitālo privāto dzīvi: personiskās aizsardzības pacelšana nākamajā līmenī” norādīts, ka patērētāji kļūst labāk informēti, kur internetā ir pieejami viņu personas dati. Patiesībā 82 % apgalvo, ka ir mēģinājuši izņemt privāto informāciju no vietnēm vai sociālo mediju kanāliem, tomēr trešdaļai (37 %) nav ne jausmas, kā to panākt.

Iegūtie rezultāti parāda, cik svarīgi ir aizsargāt personas datu un saskarsmes konfidencialitāti internetā, lai nodrošinātu, ka mēs visi turpinām būt ieguvēji no tehnoloģijām. Pārskatā, kurā iekļauti dati no jaunas patērētāju aptaujas 23 valstīs, ir aplūkota pašreizējā patērētāju attieksme pret konfidencialitāti internetā un pasākumi, ko ļaudis veic, lai novērstu privātās informācijas nonākšanu svešās rokās.

Patērētāji atzīst, ka raizējas ne tikai par savu, bet arī tuvinieku privāto informāciju. Piemēram, saskaņā ar pārskatu 24 % patērētāju apgalvo, ka viņu personas dati vai informācija par ģimeni ir kļuvusi publiski pieejama bez viņu piekrišanas.

Šādi notikumi piespiež patērētājus apzināti izvēlēties, kā un kur glabājas viņu personas dati, lai tos neskatītu vai neizmantotu personas, kam nav atļaujas to darīt. Liela daļa ļaužu veic papildu pasākumus, kad pārlūko internetu, lai slēptu savu informāciju no kibernoziedzniekiem (43 %), apmeklētajām vietnēm (41 %) un citām personām, kas piekļūst tai pašai ierīcei (37 %).

Turklāt daži patērētāji turpina piesardzīgi izturēties pret personiskās informācijas glabāšanu savās ierīcēs. Piemēram, piektdaļa (21 %) respondentu arī norādīja, ka viņi ir nobažījušies par personas datiem, ko ievāc lietotnes, kuras viņi izmanto mobilajās ierīcēs.

Šiem ļaudīm var šķist, ka viņi zaudē kontroli pār to, kur tiek glabāti viņu dati, un viņi apzinās ar personas datu izpaušanu saistītos riskus. Tādējādi saprotamu iemeslu dēļ viņi nevēlas, ka svešinieki lieto šo informāciju bez viņu ziņas.

“Ir daudz veidu, kā kontrolēt savus digitālos pēdu nospiedumus. Viens no tiem ir paturēt prātā, kam jūs izpaužat personas datus, un saprast, kā tos var izmantot. Viss, kas izvietots internetā, var ilgi palikt pieejams plašam ļaužu lokam, ja vien neveicat īpašas darbības, lai to aizsargātu. Izpratne, kā droši glabāt personisko informāciju internetā un efektīvi pārvaldīt, kur tiek glabāti jūsu dati, ir solis pretī pozitīvas klātbūtnes nodrošināšanai internetā, personiskās reputācijas uzlabošanai un nākotnes iespēju pavēršanai,” komentē “Kaspersky” vadītājs Baltijā Andis Šteinmanis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.