Menu
 

Kampaņa #TiekamiesTagad nosaukta par Eiropas labāko praksi pandēmijas ierobežojumu samazināšanās laikā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Latvijas muzeju realizētā kampaņa #TiekamiesTagad nosaukta par labāko praksi nupat publicētajā ziņojumā par pandēmijas ietekmi uz muzejiem Eiropā. Latvija atzīmēta kategorijā “pēc pandēmijas pieejas” (post-pandemic approaches) jeb veidu, kā muzeji veicina muzeju atkal satikšanos ar saviem apmeklētājiem, liecina Latvijas Muzeju biedrības informācija.

Ziņojumu publicējusi prestižais Eiropas Muzeju asociāciju tīkls (NEMO – Network of European Museum Association). Pētījuma un ziņojuma rekomendācijas iekļauj trīs virzienus ikviena Eiropas muzeju atbalstam. Pirmā rekomendācija ir valstīm nodrošināt atbalstu muzeju darbībai šajā laikā, ņemot vērā to zaudējumus. Otra rekomendācija ir valstīm investēt kultūras mantojuma digitalizācijā. Trešā rekomendācija ir nekavējoties sniegt finansiālu atbalstu muzejiem, lai tie varētu atkal vērt durvis apmeklētājiem, nodrošinot sanitārās drošības līdzekļus un prakses.

NEMO ziņojumā iekļāvis aptaujas datus par situāciju pandēmijas skartās 48 valstīs, īpašu fokusu pievēršot situācijai Eiropā. Aptauja notikusi no 24.marta līdz 30. aprīlim. Būtiskākās indikācijas muzeju nozarē ir, ka 2,3 no katriem 5 muzejiem Covid-19 slēgšanas dēļ ir radušies būtiski zaudējumi (līdz pat 75%-80%). Lielākā daļa muzeju tomēr nav uzsākuši darbinieku atlaišanu. Trīs no pieciem muzejiem ir pārtraukuši brīvprātīgo programmas.

Tie muzeji, kuru lielāka ieņēmumu daļa sastāda privāts finansējums, ir visneaizsargātākie. Muzeji, kuri apkalpo starptautisko tūrismu, ir būtiski cietuši no tūrisma kustības pilnīgas apstāšanās, kā arī tiek prognozēta dramatiska ieņēmumu krišanās nākotnē. Četri no pieciem muzejiem ir palielinājuši digitālo klātbūtni. Aptuveni puse ir uzsākusi jaunu tiešsaistes pakalpojumu sniegšanu, būtiski palielinot digitālo klātbūtni un apmeklējumu, salīdzinot ar iepriekšējiem periodiem.

Šonedēļ Latvijas muzeji pakāpeniski ver durvis apmeklētājiem, īstenojot kopīgu informatīvo kampaņu #TiekamiesTagad, līdz šim durvis vēruši 38 Latvijas muzeji. Pārējie pakāpeniski durvis vērs šonedēļ. Kampaņas ietvaros apmeklētāju ērtībai daudzos Latvijas muzejos ir izvietoti spilgti dzelteni vienota dizaina un informācijas materiāli, kas veidoti kā palīgs valstī noteiktā sanitārā protokola prasību izpildei.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.