Menu
 

Mēneša laikā kustība "Paliec mājās" palīdzējusi vairāk nekā 800 cilvēkiem visā Latvijā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: F64 Foto: F64

Marta izskaņā, Covid-19 vīrusam strauji izplatoties, Latvijā tika dibināta kustība “Paliec mājās”, kas darbojas kā brīvprātīgo palīdzības tīkls krīzes situācijā nonākušajiem, nodrošinot arī pārtikas piegādes pašizolācijā vai karantīnā esošajiem cilvēkiem. Kopš tās darbības uzsākšanas ir pagājuši gandrīz divi mēneši, un šobrīd “Paliec mājās” ar plašu valsts, nevalstisko organizāciju un komerciālo partneru atbalstu ir strauji izaugusi par Latvijas mēroga brīvprātīgo kustību, ik dienu sniedzot jaunu atbalstu – kopā jau vairāk nekā 800 cilvēkiem visā valsts teritorijā, informē kustības pārstāvji.

Kad Latvijā Covid-19 pandēmijas dēļ tika izsludināts ārkārtas stāvoklis un tika ieviesti dažādi ierobežojumi, kļuva skaidrs, ka nepieredzētā situācija negatīvi ietekmēs lielu skaitu cilvēku un palīdzība būs nepieciešama daudziem. Zvanot pa tālruni 25661991 vai apmeklējot vietni www.paliec-majas.lv, ikviens iedzīvotājs aizvien var saņemt palīdzību vai pieteikties kļūt par brīvprātīgo palīgu.

Kopš iniciatīvas uzsākšanas “Paliec mājās” brīvprātīgo palīdzības kustībā iesaistījušies jau vairāk nekā 820 brīvprātīgo visā Latvijā, un to skaits nepārtraukti turpina pieaugt. Brīvprātīgie katru dienu sniedz kritiski nepieciešamu atbalstu krīzes situācijā nonākušajiem cilvēkiem. Lielākais atbalsts nepieciešams senioriem, kas atrodas vīrusa komplikāciju riska grupā, un tādēļ viņiem jāievēro pašizolācija, kas bieži vien rada grūtības ar pārtikas, medikamentu un citu ikdienai nepieciešamo preču iegādi. Šobrīd visā Latvijā darbojas arī vairāk nekā 60 reģionālie brīvprātīgo koordinatori, kas veido vietējā līmeņa sadarbības ar pašvaldībām, uzņēmējiem un dažādām organizācijām, risina specifiskas palīdzības situācijas un nodrošina, ka savlaicīgu atbalstu saņem katrs, kam tas nepieciešams, vēsta kustības pārstāvji.

“Aktīvajā fāzē katru dienu “Paliec mājās” brīvprātīgo palīdzības kustība atsaucās uz aptuveni 30–40 jauniem palīdzības pieteikumiem. Kopš iniciatīvas uzsākšanas atbalsts ir sniegts jau vairāk nekā 800 cilvēkiem, daudziem pat vairākkārtēji, jo brīvprātīgie lielākoties veido pastāvīgu kontaktu ar cilvēkiem krīzes situācijā, tālāk sazinoties jau bez platformas palīdzības. Šāda regulāra kaimiņu sadarbība un atbalsts atbilst kustības ilgtermiņa vīzijai par cilvēcīgām attiecībām vietējās kopienās,” komentē kustības pārstāve Inese Vaivare.

Sniegtās palīdzības formas ir ļoti dažādas – populārākie ir pārtikas un medikamentu pirkumi, taču tiek lūgta arī suņa izvešana pastaigā, grāmatu atnešana no bibliotēkas, stādu iegāde, palīdzība mājas darbu izpildīšanā vai dokumentu aizpildīšanā.  Dažkārt tā var būt arī vienkārša sazvanīšanās, sniedzot emocionālo atbalstu vai palasot priekšā kādu grāmatu. “Paliec mājās” kustības brīvprātīgie laipni cenšas izpildīt jebkuru lūgumu, norāda kustības pārstāvji.

Šajā laikā ievērojami paplašinājies arī atbalsta saņēmēju loks – palīdzība nepieciešama ne tikai senioriem un riska grupu slimniekiem, bet arī, piemēram, māmiņām, kas nevar atstāt bērnus nepieskatītus. Tāpat, augot inficēto skaitam, pieaug arī pieprasījums no Covid-19 infekcijas skartajiem cilvēkiem un viņu tuviniekiem. Kā atsevišķa aktivitāte ir izveidots personalizēts atbalsts medicīnas darbiniekiem, apkopojot jau pieejamo atbalstu – atlaides degvielai, psiholoģisko atbalstu – un attīstot jaunas sadarbības, piemēram, transporta nodrošināšanu sadarbībā ar "Volkswagen" un "Audi" automašīnu importētāju Latvijā. Atbalstot mazos uzņēmējus krīzes situācijā, aprīlī tika īstenota pilotiniciatīva, piegādājot tulpes un narcises no trim ģimenēm, kas audzē ziedus, bet nespēj tos pienācīgi realizēt. Savukārt Mātes dienā kustības brīvprātīgie nodrošināja ziedu piegādes māmiņām, kuras iedzīvotāji ārkārtas stāvokļa dēļ nevarēja apsveikt klātienē. Papildus tam akcijas ietvaros rekordlielā skaitā tika sveiktas arī sociālo aprūpes centru seniores dažādos Latvijas reģionos. Šādas akcijas plānots īstenot arī nākotnē, sniedzot palīdzīgu roku tur, kur visvairāk nepieciešams.

Iniciatīva ir varējusi tik strauji augt, pateicoties arī plašajam uzņēmumu atbalstam, atzīmē kustības pārstāvji. Piemēram, “Swedbank” snieguši atbalstu platformas attīstībai un nodrošinājuši tehnisko atbalstu ērtiem maksājumiem internetā, tostarp nodrošinot bankas definēto maksājumu ziedojumam biedrībai “Paliec mājās”. Savukārt ar “Rimi” atbalstu plānots nodrošināt produktus tiem, kuri šobrīd atrodas krīzes situācijās, bet nekvalificējas esošajai atbalsta sistēmai. Kopumā šobrīd ir izveidotas dažāda veida partnerības ar jau vairāk nekā 40 institūcijām un organizācijām – ministrijām, ar veselības sistēmu saistītām organizācijām, NVO un uzņēmumiem –, gan nodrošinot informācijas nodošanu cilvēkiem krīzē, gan sekmējot pašas kustības darbības attīstību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.