Menu
 

Binde: Lietotne "Apturi Covid" atbilst Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasībām un neizseko tās lietotājus

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā radītā lietotne "Apturi Covid" atbilst Vispārīgās datu aizsardzības regulas (VDAR) prasībām, kā arī tā neizmanto globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) sniegtos datus, lai izsekotu tās lietotājus, šodien notikušajā lietotnes prezentācijā sacīja SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) prezidents Juris Binde.

Viņš uzsvēra, ka lietotnes uzkrātie dati no ierīces tiek izdzēsti 14 dienu laikā. Šis termiņš atbilst zinātnieku pieņemtajam Covid-19 inkubācijas periodam.

Arī aģentūra LETA pārliecinājās, ka lietotne "Android" vidē nepieprasa speciālas atļaujas, kas nepieciešamas, lai varētu izsekot lietotāja kustību.

Tāpat Binde izcēla, ka visi lietotnes iegūtie dati ir šifrēti, tostarp tās lietotājiem piešķirtie kodi ir anonīmi, proti, nav iespējams sasaistīt kodu ar cilvēku. LMT prezidents atzīmēja, ka statistiskie modeļi liecina, ka, ja 15-20% iedzīvotāju izmantos šo lietotni, tad tā spēs sniegt būtisku labumu.

Komentējot lietotnes izstrādi, Binde akcentēja, ka ļoti būtisku lomu spēlējusi sadarbība ar tehnoloģiju uzņēmumiem "Google" un "Apple", kas izveidoja vidi, kurā, izmantojot "Bluetooth" tehnoloģiju, iespējams konstatēt kontaktu ar kādu Covid-19 pozitīvu cilvēku vai personu, kam iepriekš bijis kontakts ar Covid-19 pozitīvu personu. 

Binde norādīja, ka Latvija ir pirmā valsts pasaulē, kas izveidojusi universālu lietotni ar globālu pielietojumu. Viņš arī pateicās visiem programmatūras izstrādē iesaistītajiem, norādot, ka procesā piedalījās gan privātā, gan valsts sektora pārstāvji. LMT prezidents īpaši izcēla Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegto palīdzību, kā arī atbalstu no Valsts prezidenta kancelejas.

Tāpat viņš atklāja, ka ar dažādiem nozares pārstāvjiem ir parakstīts memorands, kurā noteikti lietotnes pamatprincipi - anonimitāte un brīvprātības princips.

Savukārt SIA "MakIT" valdes priekšsēdētājs Arvis Zeile norādīja, ka projektu izstrādāja vairāk nekā 90 cilvēku komanda. Uzņēmējs piebilda, ka gan "iPhone", gan "Android" lietotājiem būs nepieciešams atjaunināt sistēmas programmatūru uz jaunāko versiju, lai lietotne darbotos. 

Tāpat viņš atklāja, ka vēlāk iedzīvotājiem būs pieejams arī lietotnes pirmkods, lai ar to varētu iepazīties. Publiskā informācija liecina, ka pirmkoda atklāšana pasaulē parasti tiek izmantota, lai kliedētu lietotāju šaubas par lietotņu darbību, jo, izmantojot lietotnes pirmkodu, lietotāji paši var pārliecināties par visiem lietotnes darbības principiem.

Turpretim Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka sākotnēji, Covid-19 izplatoties Latvijā, sabiedrības pirmā nepieciešamība bija palikt mājās, pašizolēties, lai pārtrauktu slimības izplatības ķēdi. Viņa vērtējumā, Latvijā tas ir veiksmīgi paveikts, taču, ņemot vērā, ka joprojām nav izgudrotas ne zāles, ne vakcīna pret Covid-19, valsts nevar mūžīgi iesaldēt ekonomiku. Ir jāiemācās gudri sadzīvot ar vīrusu, un tieši lietotne varētu palīdzēt ierobežot tā izplatību, pauda valdības vadītājs.

"Tas ir piemērs, kad Latvijas speciālisti kārtējo reizi pierāda, ka mēs spējam ļoti īsā laikā reaģēt un kaut ko jaunu, lietderīgu un vērtīgu izgudrot," uzskata premjerministrs, paužot pateicību lietotnes izstrādātājiem un pārliecību, ka ar to sabiedrība būs daudz drošāka.

Jau vēstīts, ka viedtālruņi, kuros būs uzstādīta lietotne "Apturi Covid", ar "Bluetooth" palīdzību apmainīsies ar signāliem jeb digitāliem "rokasspiedieniem", ko uzglabās lietotāja tālrunī šifrētā veidā. Ja viena tālruņa lietotājs saslims, otrs tiks brīdināts, ka kādā brīdī savās ikdienas gaitās būs saskāries ar Covid-19 inficētu cilvēku. Inficētā persona un vieta, kur noticis kontakts, lietotājam paliks anonīma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.