Menu
 

Prezidents apmierināts ar veiktajiem labojumiem grozījumos par liegumu publiskā pasākumā izmantot bijušo totalitāro režīmu simbolus

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Saeima ir novērsusi prezidenta norādītās problēmas Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likuma piemērošanā, aģentūrai LETA atzina Valsts prezidenta Egila Levita pārstāve Aiva Rozenberga.

Viņa norādīja, ka ar pieņemtajiem grozījumiem likumā, Saeima ir ne tikai ieguldījusi nozīmīgu darbu tā pilnveidošanā, bet arī novērsusi prezidenta norādītās problēmas iespējamā likuma piemērošanā.

Tāpat ņemti vērā visi Valsts prezidenta iebildumi un likumā novērstas tās lietas, uz kurām prezidents bija norādījis, sacīja Rozenberga.

Kā ziņots, Saeima pēc Valsts prezidenta aicinājuma vakar "salaboja" grozījumus likumā, kas publiskos pasākumos aizliedz izmantot plašākā stilizētā veidā bijušās PSRS un nacistiskās Vācijas simbolus. Parlaments attiecīgos grozījumus ceturtdien pieņēma galīgajā lasījumā. 

Levits iepriekš šos grozījumus nodeva otrreizējai caurlūkošanai.

Iepriekš sagatavotie grozījumi paredzēja, ka publiska pasākuma laikā aizliegts izmantot arī stilizētā veidā, bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, to bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas orgānu izmantoto piederību identificējošo apģērbu, šā apģērba elementus, ģerboņus, himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju simbolus - sirpi un āmuru līdz ar piecstaru zvaigzni. Izņēmums attiektos uz gadījumiem, kad to izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu un kad to izmantošanu ir atļāvusi pašvaldība.

Levits bija norādījis, ka nebūtu pareizi ļaut pašvaldībām noteikt izņēmumu šajā jautājumā. Saeima tagad izslēgusi pašvaldībai noteikto deleģējumu, kā arī precizējusi, ka izņēmums attieksies uz gadījumiem, kad minēto simbolu izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu vai tos izmanto izglītojošiem, zinātniskiem vai mākslinieciskiem mērķiem.

Valsts prezidents bija norādījis, ka likuma teksts nedrīkstētu radīt iespaidu, ka likumdevējs šo jautājumu nav izlēmis pilnībā pats vai atstājis iespēju valsts vai pašvaldību institūcijām administratīvā procesa kārtībā lemt par vēl citiem izņēmumiem no vispārējā aizlieguma.

Prezidents iepriekš akcentēja, ka rakstītais normas teksts nav pietiekami skaidrs un varētu dot iespējas praksē radoši apiet un mīkstināt likumā ietverto aizliegumu.

"Šāds normas formulējums rada riskus valsts kopējai politikai un vienotai pieejai totalitāro režīmu simbolu aizlieguma nodrošināšanā, un nevarētu izslēgt, ka atsevišķās pašvaldībās varētu iedibināties citāds likuma tulkojums, kas neatbilstu sākotnējai likumdevēja iecerei," uzsvēris prezidents.

Tāpēc Levits aicināja rast iespēju izslēgt pieņemtajā likumā vārdus "un kad to izmantošanu ir atļāvusi pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā paredzēts rīkot publisku pasākumu".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.