Menu
 

Milzu krusas graudi posta Upesciemu Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto: twitter.com/ynnek13; twitter.com/Renoir_H; Inese Erkena; Agnese Motte Foto: twitter.com/ynnek13; twitter.com/Renoir_H; Inese Erkena; Agnese Motte

Šīs nedēļas sākumā, vēlā pirmdienas pēcpusdienā, Garkalnes novada Upesciemā pērkona negaisa laikā no debesīm krituši līdz pat astoņus centimetrus prāvi krusas graudi, liecina aculiecinieku stāstītais un sociālo tīklu vietnēs publicētās fotogrāfijas. Tie bijuši vieni no lielākajiem krusas graudiem, kādi Latvijā jebkad novēroti. Upesciema iedzīvotāji "Rīgas Apriņķa Avīzei" atzina, ka neko tādu līdz šim nav piedzīvojuši, un pastāstīja gan par bojātiem jumtiem, gan izpostītiem stādījumiem dārzos un dubļu sanesumiem zemākajās vietās. Savukārt apdrošinātāji saņēmuši pieteikumus atlīdzināt arī automašīnu bojājumus.

Pirmdienas pēcpusdiena daudzviet Latvijā atnāca ar spēcīgu negaisu, vēju, lietavām un krusu. No vairākām vietām Garkalnes novadā, arī Stopiņu novadā, Ādažu novadā un Rīgas pilsētas austrumu pierobežā saņemtas ziņas par krusas graudiem, kuru diametrs bijis 4–6 centimetri. Mazāki krusas graudi krituši daudzviet Latvijā, jo īpaši Vidzemes rietumu pusē, taču tik lieli un tādā blīvumā, kādi tie bijuši Upesciemā, citviet Latvijā nav novēroti. Upesciema iedzīvotāji stāsta, ka krusas graudi bijuši pat mazas burciņas lielumā.

"Likās, ka kāds ar akmeņiem met logā!"

Nākamajā dienā "Rīgas Apriņķa Avīzes" korespondentei ierodoties Upesciemā, uz ietvēm un vietām arī uz ceļa braucamās daļas vēl joprojām redzami negaisa un krusas nodarītie postījumi – lūzuši koku zari, norauti ziedi un lapas. Iebraucot ciematā, redzamas vairākas tehnikas vienības, kas steidz likvidēt postījumu sekas. Ciematā ir kluss, līņā neliels lietus, un sastaptie ļaudis labprāt dalās ar pārdzīvoto. Sastaptā pensionāre Elga stāsta, ka izgājusi laukā skatīt blakus esošās daudzdzīvokļu mājas jumtu, jo mazdēls vakarā, kad gaisma kritusi no logiem, esot saskatījis tajā vairākus nelielus caurumus. Pētām abas kopā, jo Elga sūdzas par sliktu redzi, un tiešām – šīfera klājumā var ieraudzīt dažus caurumus. Vai nu tie ir radušies vakar, vai arī vakardienas notikumi vienkārši likuši uzmanīgāk nopētīt kaimiņmājas jumtu, kas varbūt jau iepriekš bijis sacaurumots, – to neviena no mums nezina, bet milzīgie krusas graudi sirmajai kundzei sagādājuši krietnu pārdzīvojumu: "Es biju ceļā, kad tā lielā krusa sākās. Autobusā braucu cauri Berģiem, un bija sajūta, ka braucam cauri ūdenskritumam. Autobuss knapi brauca uz priekšu, un, kad Upesciemā kāpām no tā ārā, redzēju, ka autobusa pietura ir pilna piedzīta ar tiem lielajiem ledus graudiem. Kaut ko tādu es redzēju pirmo reizi mūžā! Mums kāpņutelpā ir izsists logs, bet labi, ka nevienam kaimiņam nav. Istabās visi logi ir palikuši veseli!"

Līdzīgu ainu attēlo pensionāre Liene, kura atklāj, ka arī viņa kaut ko tādu vēl nav redzējusi: "Es to krusu redzēju. Tas bija šausmīgi! Man viss dārzs ir nopostīts – vai nu augiem saknes ir izskalotas, vai arī krusas nokapājusi lapas, vai lielā vēja sadzīts viss gar zemi. Neko darīt. Bet sajūta bija briesmīga – likās, ka kāds ar akmeņiem met logā."

Suņa bļodiņai izsisti caurumi

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs bīstamā pērkona negaisa dēļ pirmdien, 8. jūnijā, bija izplatījis oranžā līmeņa brīdinājumu valsts centrālajā un austrumu daļā, kas bija spēkā no pulksten 14.00 līdz pusnaktij. Oranžais brīdinājums nozīmē, ka tiek prognozēta visai reta dabas parādība, kas var radīt postījumus un zaudējumus. Iedzīvotājiem jābūt modriem, jāinteresējas par prognozētajām laikapstākļu izmaiņām, jāapzina riski un jāseko līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas, piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldība.

Pēc astoņiem vakarā negaisu aktivitāte mazinājās, taču posts Upesciema iedzīvotājiem nodarīts liels. «Redziet, man te viss ir nofotografēts, cik lieli bija krusas graudi,» rādot fotogrāfijas telefonā, "Rīgas Apriņķa Avīzei" stāsta pensionāre Mārīte. "Es savos 77 gados neko tādu nebiju piedzīvojusi. Pilnīgi viss dārzs ir apsists, lociņi pagalam, pat pie mājas augošajai eglei jaunie dzinumi visi ir zemē. Tā bija pamatīga krusa!"

Savukārt tirdzniecības speciālists Kaspars, ko "Rīgas Apriņķa Avīze" sastop Upesciemā, stāsta, ka šobrīd jāgaida, kad nožūs zemākās vietas, jo daudzviet zemienēs lielās lietus ūdens straumes sanesušas dažādus atkritumus – zarus, skujas, čiekurus –, ko varēs savākt tikai tad, kad ūdens būs izžuvis.

Muzeja darbiniece Ginta saka: "Jā, redzēju to. Izbaudīju. Bija sirreāla sajūta. Pa jumtu dauzīja tā, ka likās – tūlīt paliksim gan bez jumta, gan bez stikliem logos. Bet neko – pārdzīvojām. Kad pēc negaisa izgāju laukā, ievēroju, ka plastmasas bļodiņai, kas nolikta sunim, ir izdauzīti caurumi. Tagad smejamies, ka sunim allaž būs svaigs ūdens, ko padzerties."

Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm līdz nedēļas vidum vēl saglabāsies spiedīgs un mitrs laiks, bet nedēļas otrajā pusē nokrišņu intensitāte mazināsies. Gaiss iesils līdz +24…+27°. Pūtīs lēns mainīga virziena vējš, bet dienas laikā daudzviet gaidāmi nokrišņi, arī pērkona negaiss. Nedēļas izskaņā nokrišņu un mākoņu daudzums pamazām mazināsies, tā ka laikraksta iznākšanas dienā jau paredzams jauks un saulains laiks. 

Apdrošinātājiem pieprasīts atlīdzināt zaudējumu

Saistībā ar krusas un negaisa radītajiem postījumiem risku apdrošinātājs "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) saņēmis atlīdzību pieteikumus gandrīz 100 000 eiro apmērā, pavēstīja kompānijā.

BTA pārstāvji norāda, ka spēcīgais negaiss, kas nesa līdzi stipras lietusgāzes un milzīga izmēra krusas graudus, nodarījis lielus postījumus – līdz šim iesniegti 70 apdrošināšanas atlīdzības pieteikumi gandrīz 100 000 eiro apmērā.

"Krusas graudi nopietni sabojājuši daudzas automašīnas – saņemti vairāki desmiti KASKO apdrošināšanas atlīdzības pieteikumu, un to skaits turpina pieaugt. Vairāki no tiem pieteikti tieši no Garkalnes novada un Upesciema, kur 8. jūnijā novēroti rekordlieli krusas graudi. Vērā ņemams faktors bija arī zibens spērieni," stāsta BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Kompānijā norāda, ka lielākie atlīdzības pieteikumi par negaisa radītajiem zaudējumiem – viens 3000 eiro, otrs 1700 eiro apmērā – saņemti par zibens spēriena rezultātā bojātu traktora vējstiklu Dobeles novadā un mājas jumtam nodarītiem postījumiem Bauskas novada Brunavas pagastā. Par krusas nodarītajiem bojājumiem automašīnām vidējā pieteiktā atlīdzība ir 1200 eiro apmērā, un galvenokārt cietušas automašīnu virsbūves.

"Ļoti bīstami negaisa laikā ir arī zibens spērieni. Piemēram, braucot pa ceļu Dobeles novada Annenieku pagastā, traktorā iespēra zibens. Cietis vējstikls, un radīti slēpti bojājumi, par kuriem pieteikta atlīdzība 3000 eiro apmērā," atklāj Liepiņš.

Pirmdien valstī kopumā reģistrēti vairāki tūkstoši zibens uzplaiksnījumu. Arī otrdien visā Latgalē, Zemgales austrumos – lielā daļā Sēlijas – un Vidzemes austrumos no pulksten diviem dienā līdz vienpadsmitiem vakarā bija spēkā oranžais brīdinājums. Vietām tika prognozētas krasas vēja brāzmas līdz 24 metriem sekundē, ļoti stipras lietusgāzes un lielgraudu krusa.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.