Menu
 

Policija aicina: svētku brīvdienās pasargā savu mājokli no zagļiem un pieskati kaimiņa sētu!

  • Autors:  Gita Gžibovska, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste
Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Tuvojas gada lustīgākie svētki – Jāņi, kas tradicionāli saistās ar svinībām. Lai gan šogad epidemioloģisko prasību dēļ nav ieteicams rīkot plašas viesības ar lielu apmeklētāju pulku, prognozējams, ka iedzīvotāji dosies apciemot savus draugus un radiniekus uz lauku mājām un vasarnīcām, vai izbrauks citviet pie dabas, atstājot mājokļus nepieskatītus.

Lai saimnieku prombūtnes laikā mājoklī nepaviesotos zagļi, policija aicina parūpēties par sava mājokļa drošību un palīdzēt pieskatīt kaimiņu īpašumus.

Aizslēdz sava mājokļa durvis, aizver logus un balkonus!

Dodoties brīvdienās, ir īpaši svarīgi aizslēgt mājokļa durvis, aizvērt logus un balkonus. Uz balkona nav ieteicams glabāt vērtīgas lietas arī tad, ja tas atrodas augstāk par otro stāvu! Jāatceras, ka durvis jāaizslēdz arī tad, kad saimnieki atrodas  mājās. Dažkārt zagļi mēdz pārbaudīt, kuru mājokļu īpašnieki nav aizslēguši durvis un nozagt no koridora vērtīgas mantas, kamēr saimnieki guļ vai ciemojas istabā.

Palūdz kaimiņiem pieskatīt mājokli!

Solidarizējies ar uzticamākajiem kaimiņiem un dodoties brīvdienās, palūdz viņiem pieskatīt mājokli. Piekodini, ka redzot aizdomīgas automašīnas vai personas, kuras novēro svešu īpašumu, nekavējoties jāzvana policijai. Ja paredzēta ilgstoša prombūtne, var palūgt kaimiņiem, lai viņi iztukšo pastkastīti, jo pārpildīta pastkastīte zagļiem signalizēs, ka saimnieku ilgi nav bijis mājās. Savukārt, ja svētkos mājokli atstāj Tavi kaimiņi, bet Tu paliec mājās, palīdzi viņiem īpašuma pieskatīšanā!

Glabā vērtīgas mantas drošā vietā!

Vērtslietas un skaidru naudu ieteicams glabāt kvalitatīvā seifā, kas piestiprināts pie nesošās sienas vai grīdas. Nekādā gadījumā nevajadzētu pie mājokļa ārdurvīm glabāt ko vērtīgu. Zādzības gadījumā īpašniekam lieti noderēs iepriekš veikts uzskaitījums ar vērtīgajām mantām, to numuriem un saglabātiem pirkumu čekiem.

Ierīko videonovērošanas kameras un signalizāciju!

Domājot par mājokļa drošību ilgtermiņā, ir vērts ierīkot signalizāciju. Savukārt, ja signalizācija jau ierīkota, dodoties prom, tā jāieslēdz. Ja saimnieku prombūtnes laikā signalizācija ir iedarbojusies, nekādā gadījumā nedrīkst atteikt apsardzes darbinieku ierašanos, paļaujoties uz to, ka tā ir viltus trauksme. Privātmājās signalizācija jāaktivizē tajos stāvos, kur neviens neatrodas.

Savukārt videonovērošanas kameru ierīkošana zādzības gadījumā var palīdzēt policijai ātrāk noskaidrot vainīgo personu identitāti un atgūt zagtās mantas. Ekonomisks un efektīvs risinājums dzīvokļu saimniekiem ir durvju kamera-actiņa, kas reaģē uz kustību un palīdz fiksēt zagļa seju.

Valsts policija aicina svētkus svinēt apdomīgi un nepārspīlēt ar alkoholisko dzērienu lietošanu. Iedzīvotāji tiek aicināti ne vien parūpēties par sava mājokļa drošību, bet pievērst uzmanību arī tam, kas notiek kaimiņa sētā.  Manot mājokļu tuvumā aizdomīgas personas, kas novēro svešu īpašumu, un rodoties aizdomām par zādzību vai zādzības mēģinājumu, policija aicina nekavējoties zvanīt pa tālruņa numuru 110!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.