Menu
 

Virtuāli svin Turaidas Dainu kalna 35.gadadienu

  • Autors:  LETA
Foto: www.turaida-muzejs.lv Foto: www.turaida-muzejs.lv

Svinot 35 gadus, kopš Turaidā atklāts Dainu kalns, un 20 gadus, kopš ieskandināts Dziesmu dārzs, šajā svētdienā visu dienu svinības norit virtuāli Turaidas muzejrezervāta "Facebook" kontā, aģentūru LETA informēja muzejā.

Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne pateicas visām folkloras kopām un etnogrāfiskajiem ansambļiem, kas pieteicās piedalīties svētkos "Dainu kalns. Brīvība. Dziesmotā revolūcija" 5.jūlijā Turaidas muzejrezervātā. 

Taču diemžēl Covid-19 ir ienesis izmaiņas un ir pieņemts lēmums šogad Turaidā svētkus nerīkot, jo dalībnieku ir pieteikušies tik daudz, ka jau kopā bez apmeklētājiem būtu vairāk nekā 500 dalībnieku. Stāvot ar divu metru distanci, būtu ļoti sarežģīti kopīgi dziedāt un svētkus pilnvērtīgi svinēt, skaidro Jurkāne.

Bet svētki tiek svinēti virtuāli visu dienu Turaidas muzejrezervāta "Facebook" kontā, daloties ar ierakstiem, kas filmēti Dainu kalna koncertos, svētkos un starptautiskā folkloras festivāla "Baltica" sarīkojumos jau no 1985.gada. 

Dainu kalns, kas savas pastāvēšanas gados kļuvis par Dziesmotās revolūcijas simbolu, ir vieta, kur dabas un cilvēka radītās mākslas mijiedarbībā emocionāli dziļi var izzināt tautasdziesmās ierakstītās vērtības, svinēt ģimeņu godus, smelties zemes enerģētisko spēku un būt vienotiem. Dainu kalnā izvietotas tēlnieka Induļa Rankas akmens skulptūras, kas katra par sevi ir mākslas darbs un ir veltītas latviešu tautasdziesmām.

Šī gada sarīkojums bija plānots kā tautas svētki, lai, tiekoties Dainu kalna veidotājiem un atbalstītājiem, folkloras kopu dziedātājiem, muzikantiem un dejotājiem, pieredzes bagātām teicējām un jauniešiem, katram stāstot savas atmiņas, daloties stāstos un pieredzē, tiktu atsaukts atmiņā atmodas laiks un vienotībā simboliski veidots Austras koks – izceļot vērtības, kas saista pagātni, tagadni un nākotni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.