Menu
 

Mežzinātnes institūtam "Silava" klimata laboratorijas aprīkojumu piegādās "Faneks"

  • Autors:  LETA
Foto: Agnis Šmits Foto: Agnis Šmits

Latvijas valsts mežzinātnes institūts (LVMI) "Silava" noslēdzis līgumu ar kompāniju "Faneks" par laboratoriju kompleksa iekārtu piegādi un uzstādīšanu, aģentūru LETA informēja mežzinātņu doktors Mārtiņš Zeps.

Līgums paredz aprīkot laboratoriju kompleksu, kas sastāv no 10 neatkarīgām audzēšanas kamerām, ar augu audzēšanas aprīkojumu – laistīšanas sistēmām, gaisa mitrināšanas sistēmu, ogļskābās gāzes paaugstināšanas, gaisa dzesēšanas un sildīšanas sistēmām, kā arī mākslīgo apgaismojumu un audzēšanas galdiem.

Zeps informēja, ka laboratoriju kompleksa vadībai un kontrolei, kā arī audzēšanas datu ievākšanai uzstādītais aprīkojums tiks saslēgs vienotā vadības un kontroles sistēmā. Šādas infrastruktūras izveide pirmo reizi Latvijā nodrošinās iespēju vienlaikus vērtēt gan koku, gan citu ar tiem saistīto organismu – dažādu kukaiņu, sēņu – atbildes reakciju uz klimata pārmaiņām, tos noteiktu laiku audzējot kontrolētos vidēs apstākļos.

Pēc viņa skaidrotā, līdz šim bija iespējams iegūt novērtējumu par katra organisma atbildes reakciju uz kādu vienu vai diviem vides parametriem, piemēram, temperatūru un mitrumu. Jaunā infrastruktūra pavērs iespējas radīt nākotnē sagaidāmajai realitātei vairāk pietuvinātus apstākļus, vērtējot dažādu parametru ietekmi arī uz organismu mijiedarbību. Turklāt rezultātus būs iespējams sasniegt daudz ātrāk, jo vienlaikus būs iespējams katrā kamerā radīt atšķirīgus apstākļus.

Pēc Zepa teiktā, jaunais aprīkojums kopumā nodrošinās savlaicīgi ieviešamu praksi, lai veicinātu meža un mežsaimniecības adaptāciju klimata pārmaiņām – nākotnē vairāk mežaudžu būs vitālas, ražīgas un veselīgas, spējot turpināt pildīt oglekļa piesaistes funkcijas, kā arī nodrošināt atjaunojamos resursus bioekonomikas ilgtermiņa attīstībai.

Pētniecības infrastruktūru LVMI "Silava" iegādājās par Eiropas Reģionālās attīstības fonda, valsts budžeta un paša institūta līdzekļiem projektā "Pētniecības infrastruktūras attīstīšana Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā "Silava"".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.