Menu
 

"Depozīta iepakojuma operators": Latvijas depozīta sistēmai ir potenciāls kļūt par labāko pasaulē

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

8.septembrī uzņēmums "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) iepazīstināja ar savu redzējumu par efektīvu depozīta sistēmas (DS) ieviešanas, darbības un pārvaldības modeli. Kā uzsvēra DIO valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis, operatora darbības pamatā ir ražotāju atbildības principa īstenošana, visaptveroša pieeja un atklāta pārvaldes politika, kas palīdzēs sasniegt ES noteiktos iepakojuma savākšanas un pārstrādes mērķus un īstenot labāko depozīta sistēmu ne tikai Baltijā, bet arī Eiropā un pasaulē.

2022.gada 1.februārī Latvijā plānots ieviest sen gaidīto depozīta sistēmu – tas ir nākamais attīstības posms, lai sasniegtu Eiropas Komisijas vienreiz lietojamās plastmasas direktīvas prasības (77% atpakaļ savākto plastmasas pudeļu līdz 2025.gadam, 90% – līdz 2029.gadam) un iesaistītu atkritumu šķirošanā un iepakojuma pārstrādē lielāku sabiedrības daļu, informē M.Stūrītis. Lai nodrošinātu efektīvu DS ar pēc iespējas zemākām izmaksām un pilnu depozīta materiāla dzīves ciklu augstākajā kvalitātē, uzņēmumā "Depozīta iepakojuma operators" apvienojušies pieredzējuši Baltijas mēroga tirgus līderi, vietējie vidējie un mazie dzērienu ražotāji, kā arī iepakojuma pārstrādātāji.

Savā uzrunā M.Stūrītis izcēla, ka uzņēmums ir apņēmies izveidot un ieviest novatorisku un modernu DS, kas darbojas pēc bezpeļņas principa un spēs nodrošināt, ka savāktā materiāla pārdošanas ieņēmumi un ieņēmumi no neatgrieztā iepakojuma depozīta maksas paliek sistēmā kā daļa no izmaksu seguma. "Dzērienu ražotāji veiks nepieciešamos ieguldījumus sistēmas izveidē. Esam pārliecināti, ka depozīta sistēma motivēs iedzīvotājus šķirot arī pārējos atkritumus un tādējādi pakāpeniski mainīs arī cilvēku attieksmi pret vidi. Šobrīd Latvijai ir perfekta iespēja mācīties no citu valstu gūtajām mācībām un izveidot vislabāko sistēmu, uzliekot mūsu valsts vārdu uz pasaules depozīta sistēmu kartes," norāda M. Stūrītis.

Atbalstu DIO paudusi arī Tērvetes alus darītava. "No ražotāju skatupunkta ir ļoti svarīgi sasniegt atkārtoti uzpildāmā iepakojuma mērķus – Latvijas specifika ir tāda, ka lielākā daļa alus stikla iepakojumā ir atkārtoti uzpildāma un līdz ar depozīta sistēmas ieviešanu mēs varēsim gan iegūt vērtīgos materiālus otrreizējai izmantošanai, gan saņemt atpakaļ atkārtoti uzpildāmās pudeles, tādējādi sekmējot aprites ekonomiku," komentē Tērvetes alus darītavas vadītājs Valters Paškausks.

Nodrošinot pēc iespējas lielāku tirgus un nozaru pārstāvniecību, uzņēmums "Depozīta iepakojuma operators" īstenos visaptverošu pieeju depozīta sistēmas darbībā – no iepakojuma rašanās un uzpildes brīža līdz pat tā pārstrādei un realizēšanai otrreizējā tirgū, atzīmē M.Stūrītis.

Uzņēmumu no ražotāju puses pārstāvēs arī "Cēsu alus", kas ir Latvijā lielākā ražojošā alus darītava. Kā pasākumā pauda AS "Cēsu alus" valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone, depozīta sistēma ir vistiešākā ražotāju atbildība un tās darbības principiem jābūt vērstiem uz ilgtspējīgu attīstību nākotnē: "Mums ir ļoti būtiski kopīgi veidot tādu depozīta sistēmu, kas ir uzticama, efektīva un kurai ir caurspīdīga pārvaldība jeb tāda, kādu to paredz Eiropas Savienības noteikumi un godprātīga uzņēmēja prakse – balstīta uz ražotāju atbildības principiem un vērsta uz ilgtspējīgu attīstību nākotnē. Tikai ražotāju atbalstīta un pārvaldīta sistēma, kā arī apņemšanās no ražotāju puses veikt investīcijas spēs veidot depozīta sistēmu ar viszemākajām izmaksām, nodrošinot minimālas produkta cenas izmaiņas. Esmu pārliecināta, ka kopīgiem spēkiem īstenosim ļoti daudzsološu sistēmu."

"Depozīta iepakojuma operatora" ražotāju pusi pārstāvēs "Alus un dzērienu iepakojuma savienība", kas nodrošinās iespēju arī citiem dzērienu ražotājiem iesaistīties sistēmas pārvaldībā, tostarp Latvijas mazajiem un vidējiem dzērienu darītājiem (piemēram, ar savām zināšanām un pieredzi DIO iegūst plašāku redzējumu ciešā sadarbība ar uzņēmumiem "Tērvetes AL", "Valmiermuiža", "Piebalgas alus", "Užavas alus", "Brālis", "Bauskas alus" un citiem), kā arī AS "Cēsu alus", AS "Aldaris", SIA "Coca-Cola HBC Latvia", SIA "Cido Grupa". Savukārt iepakojuma pārstrādes jautājumos atbildīgā puse būs lielākais PET pārstrādes nozares uzņēmums Baltijas valstīs "PET Baltija".

Nākotnē ir plānots, ka DIO pievienosies arī mazumtirdzniecības nozares pārstāvji, tādējādi piešķirot vēl plašāku skatījumu un pienesumu depozīta sistēmas izveidē. Plašā pārstāvniecība DIO dalībnieku vidū korelē ar uzņēmuma izvirzīto mērķi – nodrošināt depozīta sistēmas ciklu no A līdz Z ar pēc iespējas mazākām izmaksām, kas ir maksimāli ērta un saprotama jebkuram Latvijas iedzīvotājam un viesim, norāda M.Stūrītis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.