Menu
 

Nekonstatējot pārkāpumus, darba inspekcija izbeidz lietvedību par nepilngadīgo nodarbināšanu Bruknas muižā

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - vdi.gov.lv Ilustrācija - vdi.gov.lv

Nekonstatējot nekādus pārkāpumus, Valsts darba inspekcija (VDI) nolēmusi izbeigt lietvedību saistībā ar nepilngadīgo nodarbināšanu Bruknas muižā, pavēstīja inspekcijā.

VDI kopumā veikusi divas pārbaudes Bruknas muižā, tomēr tajās inspekcija tā arī nav atradusi nodarbinātas nepilngadīgas personas. Nekonstatējot faktu, ka bērni muižā tiek nodarbināti prettiesiski, tika pieņemts lēmums par lietas izbeigšanu. Šis lēmums stāsies spēkā 22.septembrī, jo faktiski to joprojām ir iespējams pārsūdzēt. Tomēr, kā aģentūrai LETA norādīja inspekcijā, šādu lēmumu pārsūdzēšana nav ierasta prakse.

Pirmajā pārbaudē arī netika konstatēti pārkāpumi attiecībā uz pieaugušajiem. Inspekcijā skaidro, ka, ja pieaugušie strādā brīvprātīgi, uz viņiem neattiecas līgumi par darba tiesiskajām attiecībām, lai gan pat šādā gadījumā darba devējam ir jānodrošina veselībai nekaitīgi un droši darba apstākļi.

Arī otrajā pārbaudē VDI neatrada nodarbinātus nepilngadīgos. Inspekcija apciemoja kopumā trīs objektus šīs pārbaudes laikā - pašu Bruknas muižu, Kurmenes baznīcu un Bārbeles skolu. Lai gan skolā VDI pārstāvji sastapās ar nepilngadīgajiem, neviens no viņiem nebija nodarbināts. Inspekcijā skaidroja, ka viņi tur atradās saistībā ar bērnu nometni.

LETA jau ziņoja, ka VDI pārstāvji 21.augustā ieradušies Bruknas muižā, tomēr sākotnējais pārbaudē secinātais liecināja, ka bērni tur nestrādā. Visi tur nodarbinātie ir pieaugušie un strādā brīvprātīgi, turklāt par darba apstākļiem nesūdzoties.

VDI pārbaudes laikā neizdevās sazināties ar kopienas vadītāju, priesteri Andreju Mediņu. Inspekcija tostarp vērtēja, kāda veida līgumi šajā gadījumā ir noslēgti un vai ar bērniem līgumi vispār ir slēgti, tostarp uzzinot, vai nepilngadīgo aizbildņi ir devuši savu piekrišanu.

Jau ziņots, ka biedrībā "Kalna svētību kopiena" Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu, aģentūru LETA informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams.

Biedrības "Kalna Svētību kopiena" vadītājs, prāvests Mediņš, reaģējot uz notiekošo, preses konferencē noliedza lielāko daļu pārkāpumu, saistībā ar kuriem VBTAI ierosinājusi pārbaudes lietu.

VBTAI pārbaudē tostarp tika konstatēts, ka nepilngadīgie, kas uzturas Bruknas muižā, tiek nodarbināti lauku darbos nesamērīgi ilgi, bet gadījumā, ja bērns nav izpildījis noteikto dienas normu, darbs turpinās arī nakts stundās. Pārkāpumu gadījumā viens no soda veidiem esot pārtikas devu ierobežošana - bērni spiesti pārtikt no maizes un ūdens.

Ņemot vērā, ka nepilngadīgajiem nav iespēju saņemt medicīnisko palīdzību, ja tā ir nepieciešama, VBTAI arī saņemta informācija par gadījumiem, kad bērni, strādājot uz lauka karstumā, ilgo darba stundu un ūdens trūkuma dēļ ir jutušies fiziski slikti vai pat zaudējuši samaņu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.