Menu
 

FID: KNAB un IDB prioritāri jāizmeklē lietas, kurās kukulis vai iespējamie zaudējumi pārsniedz 100 000 eiro

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) un Iekšējās drošības birojam (IDB) prioritāri būtu jāizmeklē kriminālprocesi pret amatpersonām, kuras ieņem atbildīgu stāvokli un, ja kukuļa apmērs vai iespējamie zaudējumi pārsniedz 100 000 eiro, liecina Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) sagatavotās "Noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanas prioritātes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā"

Efektīva šādu nodarījumu apkarošana ir iespējama, tikai nosakot izmeklēšanas prioritātes, kuru kritēriji var būt darījuma iespējama sasaiste ar noteikto sankciju pārkāpšanu, darījuma saistība ar terorisma finansēšanu, bankas atbildīgā darbinieka vai bankas kā tādas piedalīšanās darījuma nodrošināšanā, politiski nozīmīgas personas iesaiste darījumā, kā arī darījuma iespējama veikšana organizētā grupā, skaidro FID.

Tāpat šie kritēriji ir darījuma veids jeb starptautisks pārskaitījums, iesaistītās personas un infrastruktūra, kā arī noziedzīgi iegūtu legalizējamo līdzekļu apjoms, proti, vairāk par vienu miljonu eiro.

KNAB un IDB prioritāri būtu jāizmeklē kriminālprocesi pret amatpersonām, kuras ieņem atbildīgu stāvokli, ar starptautisko elementu un, ja kukuļa apmērs vai iespējamie zaudējumi pārsniedz 100 000 eiro, norāda FID.

Savukārt Nodokļu un muitas policijas pārvaldē un Valsts policijā prioritāri būtu izmeklējami kriminālprocesi, ja iespējamie zaudējumi pārsniedz 100 000 eiro, ja noziegumu izdarījusi organizētā grupa, ja noziedzīgu nodarījumu izdarījusi augsta kredītiestādes amatpersona, kā arī nozieguma mehānismā izmantota kredītiestādes infrastruktūra.

Prioritātes paredz, ka paaugstināta uzmanība ir jāpievērš kredītiestāžu darbībām ar finanšu instrumentiem. Tāpat uzmanība naudas atmazgāšanas apkarošanas jomā jāpievērš tirdzniecības starpniekiem, konsultantiem un finanšu pakalpojumu sniedzējiem.

Jau ziņots, ka ģenerālprokurors Juris Stukāns ar FID priekšnieci Ilzi Znotiņu šodien parakstīja vadlīnijas "Finanšu izlūkošanas dienesta sadarbība ar operatīvās darbības subjektiem, izmeklēšanas iestādēm un prokuratūru" un "Noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanas prioritātes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas jomā."

Tāpat Stukāns šodien paziņoja, ka prokuratūra veidos speciālu prokuroru grupu, kura darbosies noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanas jomā, šodien žurnālistiem pastāstīja ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Prokuroru grupa nodarbosies ar šādas kategorijas lietu koordinēšanu, lai varētu sniegt attiecīgu metodisku atbalstu tiesībsargājošajām iestādēm un citiem prokuroriem.

Stukāns arī uzsvēra, ka prokuratūrai un tiesībsargājošajām iestādēm noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana ir prioritāte.

Stukāns pauda cerību, ka beidzot "izkustēsies" naudas atmazgāšanas lietas un tuvākajā laikā šādas kategorijas lietas parādīsies tiesās. "Tālākais būs atkarīgs no tiesām cik ātri tās spēs tās izskatīt," piebilda ģenerālprokurors.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.