Menu
 

Pludmales posmā no Vecāķu līdz Kalngales stacijai atrastas 540 atkritumu vienības

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: www.facebook.com/zerowastelatvija Foto: www.facebook.com/zerowastelatvija

20.septembrī biedrības "Zero Waste Latvija" brīvprātīgie trešo gadu pēc kārtas veica atkritumu zīmolu auditu globālās akcijas "Break Free From Plastic" ietvaros. Šogad pludmales posmā no Vecāķu līdz Kalngales stacijai tika atrastas 540 atkritumu vienības.

Auditam izvēlētajā Vecāķu pludmalē atkritumu situāciju bija ietekmējusi nesenā vētra. Ūdens līnijai tuvāk esošie atkritumi bija ieskaloti jūrā, bet no jauna parādījušies atkritumi, kas ilgu laiku atradās ūdenī un smiltīs. Vispopulārākās atrasto atkritumu kategorijas ir nelieli, nenosakāmas izcelsmes plastmasas izstrādājumi, PET pudeles un dzērienu iepakojums, informē "Zero Waste Latvija" valdes locekle un akcijas brīvprātīgā Mairita Lūse.

""Visstilīgākais" atkritums, ko atradām Vecāķu pludmalē, bija neizbalējis "Fregata" šokolādes papīrītis, kas jūras smiltīs pavadījis 16-17 gadus. Tas lieliski parāda, cik noturīgi dabā ir mūsu atkritumi," stāsta "Zero Waste Latvija" biedre un akcijas brīvprātīgā Anna Doškina.

Liels bija arī to aktritumu īpatsvars, kurus jau pēc pāris gadiem varēs nodot depozītsistēmā – plastmasas PET pudeles, dzērienu skārdenes un stikla pudeles. Neskatoties uz iespējamo vētras ietekmi uz audita rezultātiem, atrasto atkritumu vidū bija desmitiem zīmolu. Tāpat kā 2019.gadā, tā arī šogad "Cēsu alus" joprojām ir līderis pludmalē atrasto atkritumu zīmolu vidū, kam seko "Coca-Cola". "Pludmalē atrastie atkritumi liecina par vajadzību pārdomāt ražošanā izmantoto materiālu nepieciešamību un nekavējoties ieviest depozīta sistēmu," pauž M.Lūse.

Kā katru gadu, arī šogad pludmales kāpās tika atrasts liels daudzums mitro salvešu un cigarešu izsmēķu. Tas saistīts ar sabiedrības informētības trūkumu, ka salvetes un izsmēķi satur plastmasas polimērus, videi kaitīgas vielas un dabā nesadalās. "Aicinām ražotājus apdomāt iepakojumu izvēli un produktu izplatīšanas modeļus, meklēt iespējas piedāvāt produkciju atkārtoti izmantojamos iepakojumos un aizstāt nepārstrādājamos iepakojumus ar pārstrādājamiem. Pludmales apmeklētājus aicinām ne tikai neatstāt atkritumus dabā, bet arī iegādāties produktus bez iepakojuma vai pārstrādājamā iepakojumā," turpina M.Lūse.

2019.gadā audita dalībnieki Daugavgrīvas pludmalē kontstatēja, ka 11% no visiem atkritumiem bijuši tieši plastmasas maisiņi. Brīvprātīgos pārsteidza arī lielais vates kociņu skaits – to salasītais daudzums stundas laikā bija ap 600 vienībām.

"Break Free From Plastic" zīmolu audits ir pilsoņu zinātnes iniciatīva. Tās dalībnieki reģistrē zīmolus, kuru nosaukumi ir atrasti audita laikā. Iniciatīvas mērķis ir noteikt tos zīmolus, kuru iepakojums nokļūst dabā visbiežāk, vēsta M.Lūse.

"Zero Waste Latvija" ir kustība, kas apvieno bezatkritumu dzīvesveida entuziastus, lai dzīve bez lieku atkritumu radīšanas Latvijā kļūtu par normu, kā arī 2018.gadā dibināta nevalstiskā organizācija, kas atbalsta un popularizē bezatkritumu dzīvesveida un aprites ekonomikas principus un cenšas mazināt Latvijas sabiedrības radītā piesārņojuma ietekmi uz vidi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.