Menu
 

Valsts prezidents: Lai varētu labāk izvērtēt pašreizējo situāciju, ir labāk jāzina mūsu vēsture

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Lai varētu labāk izvērtēt pašreizējo situāciju, ir labāk jāzina mūsu vēsture, piektdien Ilgoņa Upmaļa grāmatas "Latvija-PSRS impērijas militarizētā kolonija" atvēršanas svētkos sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents uzsvēra, ka grāmatas izdošana ir nozīmīgs notikums vēstures pētniecībā, jo Upmaļa grāmatā pētīts viens no būtiskiem padomju varas aspektiem - militarizācija. Levits norādīja, ka Padomju Savienība bija ekonomiski vāja un nevarēja turēt līdzi Rietumu pasaulei, Amerikai, un bija uzstādījusi par mērķi tos sasniegt un apsteigt, lielu daļu savas jaudas veltot tieši militārajai jomai.

Pēc prezidenta paustā, Latvija kā okupēta Padomju Savienības sastāvdaļa bija īpaši militarizēta - te atradās daudz padomju militārpersonu un Latvija kā Padomju Savienības rietumu daļa tika uzskatīta par apdraudētu.

Tāpat Levits norādīja, ka Upmalim ir neizdzēšami nopelni mūsu valstī, jo viņš pagājušā gadsimta 90.gados bija no Latvijas valsts puses atbildīgā amatpersona par padomju okupācijas armijas izvešanu. Valsts prezidents uzteica Upmaļa pievēršanos šī vēstures posma izpētei, kā arī pauda novērtējumu izpētes augstajiem zinātniskajiem standartiem, pētot arhīvus ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās.

Prezidents savā runā pateicās arī Eiropas Parlamenta (EP) deputātei Inesei Veiderei (JV), kura sagādājusi šai grāmatai EP līdzekļus. Levits pieminēja arī Okupācijas nodarīto zaudējumu izpētes komisiju, norādot, ka ir svarīgi uzsākto darbu turpināt gan no zaudējumu aspekta, gan arī nodarbojoties ar padomju okupācijas režīma pētniecību kopumā.

"Priekšā ir daudz darba, jo šis periods ir diezgan maz pētīts un apzināts, un tas nav tikai vēsturniekam interesants, bet arī ārkārtīgi svarīgs katram pilsonim, lai apzinātos to, kur mēs esam, no kurienes nākam, kurp mums būtu jāiet," akcentēja prezidents.

Grāmatā lasītājam atklāsies jauni, līdz šim nepublicēti fakti, kā padomju vara mērķtiecīgi un metodiski izpostīja un militarizēja Latvijas tautsaimniecību. Upmalis paspējis savākt un apkopot daļu informācijas, kamēr Krievijas arhīvi bija pieejami, bet pēc tam lielā steigā tie tika aizslepenoti.

Grāmatā, izmantojot arhīvu un citus dokumentus, atklāta PSRS militāri rūpnieciskā kompleksa slepenā darbība Latvijā. Kā norāda EP deputāte, ka, lai gan galvenais lozungs bija "Visu zemju proletārieši, savienojieties!", reizē tika izgatavoti ķīmiskie, bakterioloģiskie, bioloģiskie un psihotropie ieroči, lai nogalinātu proletāriešus citās valstīs.

Apgādā "Jumava" izdoto Upmaļa grāmatu Vaidere dāvinās visām Latvijas skolām, augstskolām un bibliotēkām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.