Menu
 

Pandēmijas dēļ šovasar atvaļinājumus izmantojuši par 16% mazāk strādājošo

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pasauli skārusī Covid-19 pandēmija ne vien mainījusi strādāšanas paradumus un likusi atcelt ceļojumu plānus, bet arī ietekmējusi darbinieku vēlmi doties atvaļinājumā. Tradicionāli "karstākajā" vasaras atvaļinājumu periodā – jūlijā – šogad atpūsties devās gandrīz par piektdaļu mazāk strādājošo nekā pērn, liecina grāmatvedības un biznesa vadības sistēmas "Tildes Jumis" veiktās aptaujas dati. Toties šopavasar ievērojami pieaudzis bezalgas atvaļinājumu un dīkstāves gadījumu apjoms.

No 2020.gada aprīļa līdz augusta beigām atvaļinājumā devās par 16% mazāk strādājošo nekā šajā pašā laika posmā pirms gada. Visnegribīgāk darbinieki pieteica brīvdienas aprīlī un maijā – kritums attiecīgi par 19% un 42%. Tieši tobrīd Eiropā un arī citur pasaulē bija noteikti visstingrākie pārvietošanās ierobežojumi, tādēļ strādāšana daudziem šķita optimāls laika pavadīšanas variants.

Ekonomiskajiem apstākļiem loģiska tendence bija bezalgas atvaļinājumu pieaugums pavasarī. Aptaujas rezultāti liecina, ka aprīlī tādu bija par trešdaļu vairāk nekā gadu iepriekš, taču vasarā situācija normalizējās. Jūlijā un augustā tika piešķirti par aptuveni 15% mazāk bezmaksas atvaļinājumu nekā gadu iepriekš.

Jauns ieraksts Latvijas uzņēmumu grāmatvedības ailēs ir strādājošo dīkstāve. Pērn netika fiksēts neviens šāds gadījums, bet šā gada pavasarī uzņēmumi tos izmantoja visnotaļ bieži, visvairāk martā. Pēc tam nestrādājošo skaits pakāpeniski samazinājās, un jūlijā dīkstāve vairs nebija uzņēmumu aktualitāte.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.