Menu
 

Aptauja: Latvijā 89% iedzīvotāju ir svarīgi, lai bērni skolās un bērnudārzos ēstu kvalitatīvus vietējos produktus

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā 89% iedzīvotāju ir svarīgi, lai bērni skolās un bērnudārzos ēstu kvalitatīvus vietējos pārtikas produktus, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijā (LPUF), atsaucoties uz federācijas veiktās aptaujas datiem.

Atbilstoši aptaujas datiem, jautājums par kvalitatīvas vietējās pārtikas produktu pieejamību ir aktuālāks ģimenēm ar maziem bērniem, kā arī ģimenēm ar zemākiem ienākumiem.

Šogad aptaujā 93% respondentu, kas ir par trim procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš, pauduši pārliecību, ka izglītības iestāžu pārtikas iepirkumos priekšroka būtu dodama Latvijā ražotiem produktiem, kuru kvalitāti un drošumu apliecina Zaļās un Bordo karotītes kvalitātes zīmes.

Aptaujā arī secināts, ka iedzīvotājiem aizvien biežāk rūp, lai bērni izglītības iestādēs netiktu baroti ar pārtikas produktiem, kas ievesti no ārvalstīm un kuru kvalitāti un drošumu neapliecina kvalitātes zīmes. Prakse bērnu ēdināšanā izmantot no ārvalstīm ievestus neskaidras kvalitātes produktus satrauktu 68% iedzīvotāju, kas ir par astoņiem procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš.

LPUF vadītāja Ināra Šure atzīmēja, ka, ņemot vērā, ka ārvalstu ražotāji nereti izvēlas produkciju dēvēt latviskos nosaukumos, maskējot produkta izcelsmes valsti, Latvijas ražotāji novērtētu, ja patērētāji rūpīgāk pētītu iepakojumus, meklētu karotītes kvalitātes zīmes un lielāku uzmanību pievērstu izcelsmes vietas noskaidrošanai.

"Zaļās un Bordo karotītes kvalitātes zīmes ir ceļvedis steidzīgiem pircējiem, kā atrast paaugstinātas kvalitātes vietējās izcelsmes produktus. Karotīšu produktiem ir noteikti stingri sāls un cukura ierobežojumi, un šiem produktiem izvirzītās kvalitātes prasības pārsniedz gan Latvijas, gan Eiropas Savienības normatīvu prasības pārtikai. Ja nav laika iedziļināties, detalizēti pētot produktu sastāvu, tad uz iepakojuma ir jāmeklē kāda no abām karotītēm," pauda federācijas vadītāja.

Pēc aptaujas datiem, Zaļo karotīti zina 92% patērētāju, bet Bordo karotīti - 51%.

Šobrīd Zaļā karotīte ir piešķirta 135 uzņēmumu 579 produktiem, bet Bordo karotīte - 53 uzņēmumu 274 produktiem. Zaļo karotīti piešķir produktiem, kuri tiek ražoti Latvijā no vietējām izejvielām un atbilst paaugstinātām kvalitātes prasībām. Savukārt Bordo karotīti piešķir produktiem, kuru pilns ražošanas cikls tiek veikts Latvijā, produkts atbilst paaugstinātas kvalitātes prasībām, bet ražošanai nepieciešamās izejvielas var nebūt vietējās.

Aptauja veikta sadarbībā ar "Snapshots" 2020.gada septembrī, aptaujājot 768 respondentus.

LPUF ir Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvu izstrādē, kā arī sniedz LPUF biedriem informatīvu atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.