Menu
 

Katoļu bīskapi pāvesta Franciska izteikumus par viendzimuma pāru kopīgu līdzāspastāvēšanu netulko kā partnerattiecību atzīšanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Katoļu bīskapi Romas Katoļu baznīcas pāvesta Franciska izteikumus par viendzimuma pāru kopīgu līdzāspastāvēšanu netulko kā šo partnerattiecību legālu atzīšanu, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda Katoļu baznīcas informācijas aģentūrā (KABIA).

Aģentūrā uzsvēra, ka Romas katoliskā baznīca iestājas par katra cilvēka cieņu un vērtību individuālā un sociālā līmenī, piebilstot, ka arī pāvests Francisks vairākkārt aicinājis izvērtēt atsevišķas cilvēku morālās un sociālās situācijas, lai tiem vēstītu un izplatītu to, kas atbilst baznīcas sūtībai - Jēzus Kristus dziedinošo un atjaunojošo klātbūtni.

Pēc KABIA sniegtās informācijas, "pāvests atzīst sociāli kulturālās grūtības, kādās atrodas cilvēki ar homoseksuālām novirzēm", tāpēc iestājas par viņu juridisko aizsardzību, kas tomēr nebūtu jāuzskata par homoseksuālo pāru partnerattiecību legālu atzīšanu. Aģentūrā uzsvēra, ka šāda juridiska aizsardzība jau tagad ietverta Latvijas likumdošanā.

Katoļu bīskapi skaidrojot, ka pāvesta teikto jātulko sekojoši. Izteiciens "convivencia civil", kas izraisīja vislielākās emocijas un ir visvairāk komentēts, visas pāvesta runas kontekstā, bīskapu ieskatā, vairāk atbilst formulējuma "kopīga līdzāspastāvēšana (sadzīvošana)". Savukārt, izteiciens, kā to komentējot dažādi mediji, neattiecas uz "partnerattiecībām", kuras spāņu valodā tiek apzīmētas kā "unión civil" vai līdzīgā formā: "unión registrada", norāda KABIA.

Visu pāvesta teikto bīskapu ieskatā vajadzētu tulkot tā, ka homoseksuālām personām ir tiesības būt ģimenē, viņi ir Dieva bērni, un viņiem ir tiesības uz ģimeni. "Nevienu nedrīkst izstumt no ģimenes, vai radīt apstākļus, ka viņa dzīve šī iemesla dēļ būtu neiespējama. Tas, kas mums ir jādara, ir jārada likumīga līdzāspastāvēšana (sadzīvošana), jo viņiem ir tiesības būt tiesiski aizsargātiem," norādīja KABIA.

No tā esot secināms, ka pāvesta izteikumi nekādi nepielīdzina homoseksuālas attiecības laulībai starp vīrieti un sievieti. "Tātad, pāvests intervijā aicina vecākus neatstumt savus netradicionālās orientācijas bērnus, jo viņiem, tāpat kā visiem citiem, ir nepieciešama ģimene. Izstumšana veicina norobežošanos, izolētību, arī to, ka cilvēki meklē sev līdzīgos, šādi apstiprinot savas citādības faktorus," minēja aģentūrā.

Savukārt iekļaušana un ģimenes mīlestība sniedzot pozitīvo piemēru un iespēju mācīties, kas ir labvēlīgā morāle, un stiprina dzīves vērtības.

Katoļu bīskapi aicina kristiešus un visus labas gribas cilvēkus iepazīties ar šīm prāta argumentos pamatotajām vadlīnijām, respektēt tās un nodrošināt sabiedrībā cieņu pret cilvēkiem ar homoseksuālām nosliecēm.

Tāpat katrs tiek aicināts veidot Latvijā savstarpējas cieņas kultūru bez jebkāda veida vardarbības.

Pāvests Francisks intervijā dokumentālajā filmā "Francesco", kas pirmizrādi piedzīvoja trešdien Romas filmu festivālā, paudis atbalstu homoseksuālu pāru civilajām savienībām.

Atbalstu viendzimuma pāriem Francisks pauž aptuveni filmas vidū, kas veltīta pāvestam svarīgiem tematiem, arī vides problēmām, nabadzībai, migrācijai, rasu un ienākumu nevienlīdzībai, cilvēkiem, kas visvairāk cieš diskriminācijas dēļ.

"Homoseksuāliem cilvēkiem ir tiesības būt ģimenē. Viņi ir Dieva bērni," vienā no filmas intervijām saka pāvests. "Tas, kas mums ir vajadzīgs, ir civilo savienību likums. Šādā veidā viņi būs juridiski aizsargāti."

Francisks, vēl būdams Buenosairesas arhibīskaps, jau bija paudis atbalstu homoseksuāļu pāru civilajām savienībām kā alternatīvai viendzimuma laulībām.

Tiesa gan, būdams pāvesta amatā, viņš publiski atbalsu civilajām savienībām nebija paudis.

Jezuītu priesteris Džeimss Mārtins, kas ir pazīstams ar saviem centieniem uzlabot baznīcā attiecības ar homoseksuāļiem, pāvesta izteikumus cildināja kā "lielu soli uz priekšu baznīcas atbalstā LGBT kopienas cilvēkiem".

"Pāvesta pozitīvie izteikumi par civilajām savienībām pauž spēcīgu vēstījumu vietām, kur baznīca ir opozīcijā šādiem likumiem," teikts Mārtina paziņojumā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.