Menu
 

Pirms apkures sezonas jāpārbauda logi. Atbildam lasītājam Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Pagājušonedēļ "Rīgas Apriņķa Avīze" saņēma vēstuli no kāda Stopiņu novada iedzīvotāja, kurā viņš apraksta situāciju savā dzīvesvietā pēc apkures pieslēgšanas viņa daudzdzīvokļu mājā.

"Es, Jānis Markots, esmu 77 gadus vecs pensionārs. Dzīvoju Stopiņu novada Ulbrokā [..]. Namam [..] ir trīs stāvi ar 18 dzīvokļiem. Māja ir jau veca, arī tās apkures sistēma nav ideāla (taču pie tās remonta nav ķēries neviens apsaimniekotājs). Tomēr iepriekšējos gados pēc pieslēgšanas dzīvokļos ienāca siltums. Tāpēc katru rudeni nama iedzīvotāji ar nepacietību gaida, kad apsaimniekotājs PA "Saimnieks" pieslēgs siltumu un varēs novilkt kažoku. Tikai ne šogad. Siltumu hipotētiski pieslēdza trešdien, 14. oktobrī. Temperatūra dzīvoklī pacēlās par kādu grādu, izņemot mazo istabu – manu darba un guļamistabu, kur radiatori palika ledus auksti, jo tiem santehniķi bija "aizmirsuši" pievadīt silto ūdeni. To var izdarīt, ieslēdzot papildu sūkni, kuru PA "Saimnieks" uzstādījis manā pagrabā. Ieslēdzu sūkni un dienu gaidīju, kad temperatūra dzīvokļa visās telpās sasniegs dzīvošanai piemērotu līmeni. Taču tas nenotika, tāpēc par to e-pastā ziņoju PA "Saimnieks" un ierosināju:

  • kamēr temperatūra telpās nav sasniegusi dzīvošanai nepieciešamā komforta līmeni, piegādāt siltumu ar paaugstinātu temperatūru, vēlāk to pēc vajadzības koriģējot;
  • pārbaudīt, vai nav aizsērējuši siltuma vadi;
  • pārbaudīt, vai siltuma kustību vados nebloķē tajos sakrājies gaisa korķis;
  • uzstādīt pagrabā jaudīgāku sūkni.

Neviens, protams, neieradās. Uz manām divreiz nosūtītām vēstulēm saņēmu tikai PA "Saimnieks" sekretāres to pašu atbildi: "Paldies, saņemts." Kad nosūtīju ziņojumu PA "Saimnieks" direktoram Jānim Koponānam, uz to atbildēja nevis pats J. Koponāns, bet sekretāre. Tā saturēja pamācību, ka  telpu temperatūras nostabilizēšanai esot nepieciešams laiks. Patiesībā ir pagājusi gandrīz nedēļa, bet temperatūra ir "nostabilizējusies" tā, ka gan dienā, gan naktī jāvelk mugurā divas siltās jakas, un ar to visu brīžiem pārņem drebuļi. Mūsu mājā dzīvo arī veci pensionāri, kuri pandēmijas dēļ lielāko dienas daļu spiesti pavadīt nepietiekami siltos dzīvokļos, bet vienlaikus maksāt par nekvalitatīvu siltumu un par apkuri, izmantojot elektrību, pensionāram nav pa kabatai."

Vēstuli "Rīgas Apriņķa Avīze" pārsūtīja Stopiņu novada pašvaldības domei, kur atbildīgās amatpersonas nekavējās ar situācijas noskaidrošanu, un izrādījās, ka neparedzēto siltuma zudumu iemesls ir logu konstrukciju stāvoklis, proti, tajos ir šķirbas, kas arī ir iemesls, kāpēc vecajam vīram savā dzīvoklī jāsalst. Lūk, atbilde, ko saņēmām no Stopiņu novada pašvaldības domes:

"Stopiņu novada PA "Saimnieks" (turpmāk – Aģentūra) ir izskatījusi J. Markota 19.10.2020. e-pasta iesniegumu, kurā norādīts, ka namā [..] nav atbilstoša telpu temperatūra. Aģentūra informē, ka, pieslēdzot apkures sistēmu, ir nepieciešams noteiks laiks, kas parasti ir līdz piecām darba dienām, lai veiktu sistēmu atgaisošanu un ieregulēšanu. Sistēmas darbības nostabilizēšanu veicina arī iedzīvotāju reakcija uz pamanītām sistēmas darbības nepilnībām, par kurām ir jāziņo PA "Saimnieks", un tās tiek operatīvi novērstas. Šajā konkrētajā gadījumā siltummezglā tika konstatēts automātiskā vadības bloka elementa defekts – bojāts apkures turpgaitas temperatūras sensors. Siltumenerģijas piegāde dzīvojamai mājai [..] Ulbrokā, Stopiņu novadā, tiek nodrošināta atbilstoši uzstādītajam temperatūras grafikam, un tās funkcionēšana ir atbilstoša. Papildus 2020. gada 21. oktobrī tika veikta iesniedzēja dzīvojamās telpas apsekošana, lai konstatētu telpu temperatūru. Apsekošanas rezultātā tika fiksētas šādas telpu temperatūras: virtuve – 20,5 Cº, istaba Nr. 1 – 20,7 Cº, istaba Nr. 2 – 20,6 Cº. Tika veikta nama fotofiksācija ar termokameru "FLIR", kur fiksētie rādījumi uzrāda siltuma zudumus attiecīgā dzīvokļa logiem (skat. fotofiksācijas attēlus). Norādāms arī, ka, apsekojot dzīvojamo telpu, tika fiksēts, ka loga koka konstrukcijas nenoblīvējas ar loga rāmi, ir veikti loga siltināšanas mēģinājumi ar papīra līmlenti, un daļai loga rāmja iekšpusē iestrādāta auduma aukla. Fotofiksācijas attēli no telpu iekšpuses:

  1. attēls. Fotofiksācijas attēli no ārpuses, vērsti uz dzīvokļa īpašuma [..] logiem.
  2. attēls. Ņemot vērā apsekošanas rezultātā konstatēto, secināms, ka siltuma zudumu pamatā ir logu konstrukciju stāvoklis."

 
1. attēls

 
2. attēls

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.