Menu
 

Sestajā pasaules diktātā latviešu valodā piedalījušies 2675 cilvēki no 34 valstīm

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Sesto pasaules diktātu latviešu valodā, kas šodien plkst.12.15 vienlaikus Latvijā un pasaulē norisinājās tiešsaistē tīmekļvietnē "raksti.org", rakstīja 2675 interesenti no 34 valstīm, kas ir par 31% vairāk nekā pērn, informēja nodibinājuma "Pasaules valoda" valdes loceklis Raimonds Grants.

2481 dalībnieki bija no Latvijas, 37 - no Vācijas, 32 - no Lielbritānijas, 15 - no Beļģijas, 14 - no Nīderlandes, desmit interesenti piedalījās gan no Luksemburgas, gan no Norvēģijas. Diktātu rakstīja arī astoņi interesenti no Īrijas, pa septiņiem dalībniekiem bija Polijā un Francijā. 

Gan Spānijā, gan Zviedrijā diktātu rakstīja seši dalībnieki, Grieķijā, Lietuvā un Moldovā - pa četriem, bet Somijā, Dānijā un Čehijā - pa trīs.

Pa diviem diktāta rakstītājiem bija Šveicē, Itālijā, Igaunijā, Baltkrievijā un ASV, pa vienam - Austrijā, Austrālijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Horvātijā, Izraēlā, Kanādā, Kiprā, Krievijā, Laosā, Perū un Taivānā.

Jau ziņots, ka, izvērtējot epidemioloģisko situāciju valstī, nodibinājuma "Pasaules valoda" valde pieņēma lēmumu šogad nerīkot pasākumu klātienē nevienā no 11 pilsētām Latvijā, kā tas tika plānots iepriekš. Visi interesenti šoreiz diktātu varēja rakstīt tiešsaistē vietnē "raksti.org", skatoties tiešraidi no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) vai klausoties "Latvijas Radio 1" raidījumu "Kultūras Rondo".

Diktātu varēja rakstīt, gan norādot savu vārdu, gan anonīmi, jo iniciatīvas mērķis ir sniegt iespēju ikvienam novērtēt zināšanas latviešu valodas pareizrakstībā. Interesenti, kuri diktātu rakstīja tiešsaistē, kļūdu labojumu varēs apskatīt savā e-pasta adresē decembrī. Pēc nodibinājuma valdes locekļa paustā, visi pasākuma tiešsaistes dalībnieki saņems īpašu apliecinājumu par piedalīšanos VI pasaules diktātā latviešu valodā, savukārt labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar grāmatām no uzņēmuma "Jāņa Rozes grāmatnīca". 

Grants akcentēja, ka atzīmes netiks liktas.

Aptuveni 300 vārdu garo tekstu "Pasaka par vārdu tapšanu" īpaši šim nolūkam radīja dzejnieks, publicists un tulkotājs Ilmārs Šlāpins. To Rīgā - LNB - diktēja aktrise un runas pedagoģe Zane Daudziņa. Teksta atbilstību latviešu valodas normām pārbaudīja un apstiprināja Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Andra Kalnača.

Grants informē, ka 2019.gadā V pasaules diktātu latviešu valodā klātienē un tiešsaistē visā pasaulē rakstīja 2042 dalībnieki, 2018.gadā - 1648 dalībnieki, 2017.gadā - 935 dalībnieki, 2016.gadā - 789 dalībnieki, bet 2015.gadā - 920 dalībnieki.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.