Menu
 

"Lauku ceļotāja" prezidente: Tik labi, ka man bija iespēja visu piedzīvot pašai! Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto no privātā arhīva Foto no privātā arhīva

Aktīvajai tūrisma sezonai beidzoties, pieaug lauku tūrisma naktsmītņu skaits, kuru saimnieki ir gatavi piedāvāt savus pakalpojumus tiem, kuriem nepieciešams pašizolēties vai doties karantīnā. Vietnē www.celotajs.lv izveidota īpaša sadaļa "Lauku tūrisma mītnes pašizolācijai un karantīnai", kurā regulāri tiek atjaunota informācija par aktuālo piedāvājumu – iespēju apmesties viesu namā, kempingā, brīvdienu mājā.

1993. gadā Asnāte Ziemele nodibināja un joprojām vada Latvijas lauku tūrisma asociāciju "Lauku ceļotājs". Iesaistījusi asociāciju starptautisku organizāciju darbībā, piedalījusies vairāku nacionālās politikas dokumentu izstrādē saistībā ar lauku attīstību un mazo uzņēmējdarbību laukos. Aktīvi iesaistās nacionālās likumdošanas un normatīvo dokumentu izstrādē, pārstāvot lauku tūrisma uzņēmēju intereses. Ieviesusi lauku tūrisma naktsmītņu rezervācijas sistēmu. Izveidojusi un ieviesusi "Zaļo sertifikātu" – nacionālo vides kvalitātes zīmi lauku tūrisma mītnēm.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?

Kad man bija 22 gadi, es pabeidzu pianistu klasi Latvijas Konservatorijā. Padomju Savienība tikko bija sabrukusi, un es biju bez darba. Ieguvu finansiālu atbalstu no brāļa pieredzes apmaiņas braucienam uz Kanādu, kur viņš strādāja, un ar ļoti vājām angļu valodas zināšanām, bet ar lielu apņēmību uzsākt lauku tūrisma organizēšanu Latvijā aizbraucu uz Toronto. Sarunāju tikšanos ar kādiem divdesmit Kanādas tūrisma uzņēmējiem un gāju tos intervēt, lai saprastu, kā lai sāk... Es nezināju ne tikai angļu valodu, nezināju arī, kas ir bizness, kas ir tūrisms, kas ir organizācija, bet kaut kā tiku galā – viena pati, ko nu sapratu, to sapratu. Atbraucu atpakaļ un nodibināju "Lauku ceļotāju". Tagad tas šķiet ekstrēmi. Nez vai tagad, ar savām šodienas zināšanām ko tādu uzsāktu!

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?

Katru reizi, atceroties 1990. gada 4. maija brīvības balsojumu. Tik labi, ka man bija iespēja visu piedzīvot pašai!

Kas jūs iedvesmo darbam?

Kad rodas jauna, svaiga ideja un es zinu – šī BŪS un aizies!

Jūsu veselīgie ieradumi?

Es katru darbadienu sešos no rīta skrienu.

Jūsu kaitīgie ieradumi?

Es mēdzu pirkt puķu stādus daudz par daudz. Man nav mēra, ja runa ir par manu dārzu!

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?

Viss kaut kā vienmēr atrisinās.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?  

Džeroma K. Džeroma "Trīs vīri laivā" – ļoti jautra grāmatiņa, ko citēju visu savu mūžu.

Kādu mūziku klausāties?

Rockabilly ir manējā! Elvis Preslijs, Džonijs Kešs, Karls Perkinss – nu, visi tie 60. gadu puiši!

Iecienīta vieta, kur pusdienot?

Es kā kārtīgs latvietis ēdu mājās. Bet feina ir "Veldze" tepat kaimiņos mūsu birojam.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?

Man patīk laiks, kurā dzīvoju. Man patīk Nīderlande, Amsterdama, tā vienošanās un sarunāšanas māksla par visu... Tas būtu mans.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.