Menu
 

Valsts prezidents norāda uz nepieciešamību atšķirt faktus no izdomājumiem un spēju kritiski izvērtēt informāciju

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Laikā, kad sociālie mediji, internets vai, piemēram, aplikācijas "WhatsApp" grupas kļuvušas par galveno informācijas avotu, ir ļoti svarīgi spēt atšķirt faktus no izdomājumiem un kritiski izvērtēt informāciju, atklājot "Medijpratības dienu jauniešiem", uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Pēc valsts pirmās personas paustā, lai varētu kopīgi un interesanti diskutēt par jebkuru dzīves aspektu, ir jāzina fakti - jānoskatās filma, jāizlasa grāmata vai jāaprunājas ar gudru cilvēku. Levits atzīmēja, ka tas īpaši uzsverams šodien, kad visā pasaulē valda Covid-19 krīze un katram ir jārīkojas, lai pasargātu no jaunā koronavīrusa sevi, savus tuvākos un sabiedrību kopumā.

"Lai rīkotos, mums ir nepieciešama informācija, fakti un zināšanas. Mūsu viedokļi var būt atšķirīgi un gaumes var nesakrist. Demokrātiskā valstī mums ir brīvība paust atšķirīgus viedokļus un rīkoties dažādi, ja tas vien neapdraud līdzcilvēkus. Bez faktiem saruna nav iespējama," akcentēja Valsts prezidents.

Tāpat viņš norādīja, ka nav iespējams meklēt risinājumus Covid-19 krīzei, ja pašā sarunas sākumā tiek noliegta vīrusa pastāvēšana. Prezidents dalījās ar saviem ieteikumiem medijpratības veicināšanā. Levits norādīja, ka ir jāpievērš uzmanība informācijas avotam, kas ir ziņas autors un kur tā ir publicēta. Tas esot nepieciešams, lai izvērtētu informācijas uzticamību.

Prezidents aicināja arī pārbaudīt faktus vai viedokli vēl divos vai trijos citos avotos un salīdzināt tos, jo īpaši, ja ir vēlme ar šo informāciju dalīties. Levits rosināja nedalīties ar meliem un nepatiesiem faktiem pat tad, ja ir vēlme par tiem pasmiet vai ironizēt, jo citiem var nebūt tik laba humora izjūta, to var nesaprast un pārprast. Šādā veidā var arī vairot nepatiesības tālāku ceļu. Valsts prezidents uzsvēra, ka viedokļi var būt dažādi un domu dažādība ir svarīga, bet viedokli nedrīkst sajaukt ar faktiem. 

LETA jau rakstīja, ka šodien plaftormā "Zoom" notiek Kultūras ministrijas (KM) un biedrības "Riga TechGirls" organizētajai "Medijpratības dienai jauniešiem", kuras auditorija ir vidusskolas vecāko klašu jaunieši - dalībai tiešsaistē pieteikušies vairāk nekā 80 skolēni no visas Latvijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.