Menu
 

Aptauja: 66% Latvijas iedzīvotāju saskārušies ar vecākiem, kuri bērnus biedē ar policistiem, ugunsdzēsējiem un armiju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

66% aptaujāto norādījuši, ka saskārušies ar situāciju, kad bērnu “audzināšanā” vecāki izmanto taktiku biedēt ar policistiem, ugunsdzēsējiem un armiju, tādējādi radot bērnu vidū nepareizus priekšstatus par šo dienestu darbību, liecina Aizsardzības ministrijas veiktās aptaujas dati.

15% aptaujāto atzīst, ka bieži novērojuši vecākus, kuri, nespējot citādi nomierināt bērnu, šādu taktiku pielieto regulāri. Savukārt 51% respondentu norādījis, ka šādu taktiku vecāku vidū novērojuši arvien retāk, taču šāda pieeja nav izzudusi pavisam.

Trešdaļa aptaujāto atzinuši, ka nav redzējuši, ka vecāki bērnu “audzināšanā” izmantotu biedēšanu ar policiju, ugunsdzēsējiem un armiju, uzskatot, ka tie ir vēsturiski un novecojuši audzināšanas paņēmieni.

Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas ārsts psihoterapeits Artūrs Utināns piekrīt, ka šāds audzināšanas paņēmiens nav pareizs. Tieši šie dienesti palīdzēs valsts iedzīvotājiem krīzes situācijās, tādēļ vecākiem jau no agras bērnības savām atvasēm jāiemāca atpazīt to dienestu pārstāvji, pie kuriem dažādās situācijās var vērsties pēc palīdzības. Tāpat viņš norāda, ka savlaicīga bērna informēšana un rīcības pārrunāšana, izmantojot spēles elementus, palīdzētu bērnam krīzes situācijā atbilstoši rīkoties.

Ar mērķi informēt sabiedrību par rīcību krīzes situācijās Aizsardzības ministrijas izstrādātajā rīcības bukletā “Kā rīkoties krīzes gadījumā” sniegti dažādi padomi. Tajā skaitā – uzskaitīti tie atbildīgie dienesti, kas šādās situācijās sniegtu medicīnisko palīdzību, veiktu evakuāciju un atbildētu par sabiedrisko kārtību, tāpēc ikvienam Latvijas iedzīvotājam tie jāspēj atpazīt. Bukletu Aizsardzības ministrija izstrādājusi ciešā sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Valsts policiju un Valsts robežsardzi, kā arī citiem sadarbības partneriem un nevalstiskajām organizācijām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.