Menu
 

Bijušais SAB vadītājs: Komunikācijas problēmu dēļ Latvijā gaidāmā vakcinācija pret Covid-19 būs liels izaicinājums

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Nākamgad Latvijā gaidāmā vakcinācija pret Covid-19 būs liels izaicinājums, jo valsts komunikācija ar sabiedrību nav pietiekami labā līmenī, šodien intervijā Latvijas Radio vērtēja Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos un bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš.

"Par vakcināciju nākotnē būs ļoti, ļoti, nopietna saruna, jo ir pilnīgi skaidrs, ka komunikācija valsts līmenī nav tāda, kādai vajadzētu būt. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc ir sabiedrības protesti," uzskata Kažociņš.

Kažociņš vakcinācijas jautājumā aicināja atcerēties divas lietas, proti, pirmkārt, vakcinācija nebūs obligāta, otrkārt, tā bezgalīgi nebūs bezmaksas.

"Mēs nonākam pie līdzsvara atrašanu starp kopēju atbildību un kopēju drošību. Ja mēs gribam labāku drošību, tad mums individuālā brīvība zināmā mērā ir jāierobežo. Tāpēc sabiedrībās ir savas normas, noteikumi un cieņa citam pret citu. Vakcinācijā ir runa par cieņu citam pret citu, jo vakcinācijas nolūks ir rādīt apstākļus, lai neinficējam citus līdzcilvēkus," sacīja Kažociņš.

Kažočiņš atzina, ka Latvijas sabiedrība nevēlas dzīvot pandēmijas apstākļos un ierobežojumos. Daudziem šajā laikā ir bailes, nomāktība un ekonomiskās problēmas. Šādi cilvēki ir vieglāk ietekmējami un tie izvēlas ticēt tām personām, kuras kaut ko sola. Tā rezultātā pandēmijas izraisītajām problēmām kā vaininieki tiekot norādīti premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV), Valsts prezidents Egils Levits un valdība.

"Daži cilvēki uzskata, ka pandēmija ir izgudrota un, ja atceltu ierobežojumus, tad viss būtu labi. Daudz ko cilvēkiem var iestāstīt, ja tie vēlas to dzirdēt," uzsvēra Kažociņš un atzīmēja, ka vēsturē ir daudzi piemēri, kad sabiedrība pakļaujas visādiem musinātājiem un viltus informācijai. Piemēram, latviešu strēlnieki pirms aptuveni simts gadiem tika samusināti no demagogiem un tā rezultātā devās cīnīties par citas valsts ideoloģiju.

Bijušais SAB vadītājs gan norādīja, ka vārda brīvība ir fundamentāla lieta, tāpēc nedēļas nogalē protesti Rīgā tika atļauti. Ja sāk apzināti maldināt cilvēkus un tas ietekmē sabiedrības veselību, tad pret šādiem musinātājiem jāvēršas ar likumā paredzētajiem līdzekļiem. Tajā pašā laikā pret šādiem cilvēkiem jāvēršas mērenā veidā, lai tas neizraisītu lielāku ļaunumu, uzskata Kažociņš.

Jau ziņots, ka Latvija ir izdarījusi visus priekšdarbus, lai, tāpat kā citas Eiropas valstis, nekavējoties sāktu vakcinēšanu pret Covid-19 tiklīdz tas būs iespējams, līdz ar to "spekulācijas" par vakcinācijas plāna neesamību neatbilst patiesībai, aizvadītajā nedēļā žurnālistiem apgalvoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Politiķe skaidroja, ka pirms mēneša Veselības ministrija saņēma sarakstu ar darāmajām lietām, lai varētu sākt izmantot "BioNTech" un "Pfizer" ražotās vakcīnas, "bet tagad viss iet uz finālu". Pēc viņas vārdiem, sagatavošanās darbi patlaban ritot pilnā sparā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.