Menu
 

Solidarizējoties ar reliģiskajiem līderiem, JKP sola atbalstu tradicionālo ģimenes vērtību aizsardzībai

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Solidarizējoties ar reliģisko līderu pausto nostāju, Jaunā konservatīvā partija (JKP) pauž atbalstu tradicionālo ģimenes vērtību aizsardzībai, teikts partijas izplatītajā paziņojumā.

JKP atsaucas uz 13 baznīcu un reliģisko savienību vadītājiem, kuri nāca klajā ar aicinājumu stiprināt un aizsargāt ģimenes, vēršoties gan pie Valsts prezidenta Egila Levita, gan Saeimas, gan pie Ministru prezidenta biedra, tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP). Reliģisko līderu kopīgais aicinājums bija reakcija uz 12.novembra Satversmes tiesas (ST) spriedumu saistībā ar viendzimumu pāra vecāka tiesībām uz pabalstu.

JKP valdes priekšsēdētājs Bordāns uzsvēris, ka "sabiedrībai ir nepieciešams reliģisko vadītāju viedoklis un stāja". Viņš sola "savu iespēju robežās" parūpēties, lai baznīcu pozīcijai būtu atbalsts politikā.

Reliģisko līderu aicinājums izskatīts JKP valdē, kur vienbalsīgi lemts paust publisku atbalstu baznīcu vadītāju aicinājumam, jo tas saskan ar partijas vērtībām, "kuras caurstrāvo mērķis veidot Latviju par drošu vietu kuplām ģimenēm, kas dzīvotu labklājībā un pārliecībā par tālāku valsts izaugsmi".

Attiecībā uz ST spriedumu JKP līderis izteicies - kā tieslietu ministrs viņš nodrošināšot, lai ST spriedums tiktu pareizi īstenots dzīvē. Bordāns gan uzsvaru liek uz to, ka sprieduma motivācijas daļā ticis uzsvērts, ka primāri ir jāizvērtē bērna labākās intereses, pieņemot jebkādu lēmumu saistībā ar ģimeni.

"Mums ir plāns, kā to varam garantēt, vienlaikus stiprinot ģimenes, kā arī nodrošinot civiltiesību pieejamību tiem nedaudzajiem cilvēkiem, kuru dzīvesstils ir atšķirīgs," norāda politiķis. Partijas valdē nolemts aicināt pievienoties šādam politikas kursam arī pārējās vadošās partijas Latvijā. ST lēmums ir nepieciešamais pamudinājums, lai likumdevējs spertu izšķirošus soļus ģimeņu stiprināšanā, kas būtu arī saskaņā ar Satversmes preambulu.

"Politiķiem patīk runāt par stiprām ģimenēm un atbalstu. Tagad varam visi kopā to apliecināt ar darbiem. Ir jāpieņem ģimeni un bērnus sargājoši likumu uzlabojumi, kā arī jāpalielina finansiāla motivācija kuplu ģimeņu veicināšanai," pauž Bordāns.

JKP valdes priekšsēdētāja vietnieks, Saeimas deputāts, ekonomists Krišjānis Feldmans uzsver, ka ar koalīcijas partneru atbalstu ir pieņemta virkne likumu, kas atbalsta ģimenes un bērnus grūtībās, kā arī palīdz nodrošināt stabilāku finansiālu nākotni ģimenēm.

"Uzņemtais kurss paredz, ka no 2022.gada 1.janvāra ģimenes valsts pabalsta apmērs būs atkarīgs no apgādībā esošo bērnu skaita un pieaugs vairākas reizes, salīdzinot ar esošo. Tāpat jaunajām ģimenēm tagad ir vieglāk tikt pie sava mājokļa. Arī turpmāk plānojam radīt un atbalstīt tādas politiskās iniciatīvas, lai ģimenes ar bērniem justu, ka konservatīvo politiķu solījumi ir īstenojušies darbos," pauž Feldmans.

Kā ziņots, baznīcu un reliģisko savienību vadītāji ar rakstisku aicinājumu vērsušies pie valsts augstākajām amatpersonām, lūdzot nostiprināt Satversmē izpratni par ģimeni kā savienību, kas balstīta laulībā starp vīrieti un sievieti, aģentūru LETA informēja Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Pēc viņa teiktā, Valsts prezidentam Egilam Levitam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP), Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) un Saeimas deputātiem adresēto aicinājumu attālināti saskaņojuši vairāki reliģisko kopienu vadītāji.

Aicinājumā minēts ST spriedums, ar kuru ļauts viendzimuma pāriem izmantot desmit dienu atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas. Reliģisko savienību līderi norāda, ka minētais spriedums ir guvis plašu rezonansi Latvijas sabiedrībā un likumdevējiem tas sagādās "nopietnus izaicinājumus nākotnē".

Reliģisko kopienu vadītāju ieskatā, Latvijas identitātes saglabāšanas un sekmīgas attīstības stūrakmens ir Satversmē apliecināto vērtību nostiprināšana un īstenošana dzīvē. "Saskaņā ar Satversmi, Latvijā tiek aizsargāta ģimene un laulība, kas ir saliedētas sabiedrības pamats. Daudzus gadsimtus mūsu sabiedrībā nebija neskaidrību par to, kas ir ģimene, tādēļ Satversmē nav iekļauta tās skaidra definīcija," pauduši aicinājuma autori, uzsverot, ka pašreizējās norises liecina - ir pienācis laiks to darīt, līdzīgi kā iepriekš bija nepieciešams definēt, kas ir laulība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.