Menu
 

Valsts prezidents: Vardarbības novēršanas politika Latvijā līdz šim ir bijusi sadrumstalota

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – LETA Foto – LETA

Valsts prezidents Egils Levits ir nosūtījis atbildes vēstuli labdarības maratona "Dod pieci" organizatoriem – sabiedriskajiem medijiem, kuri pēc 2020.gada akcijas "Palīdzi izrauties no vardarbības!" iesniedza atklātu vēstuli ar apkopotiem priekšlikumiem un ieteikumiem vardarbības mazināšanai valstī, informē Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidents atzinīgi vērtē sabiedrisko mediju ieguldījumu jautājumu aktualizēšanā par vardarbības izplatību un tās graujošo ietekmi uz sabiedrību kopumā un uzskata, ka starpinstitucionālā sadarbība ir viens no būtiskākajiem aspektiem sekmīgai vardarbības novēršanas politikai valstī.

Valsts prezidents vēstulē uzsver, ka "vardarbības novēršanas politika Latvijā līdz šim ir bijusi sadrumstalota un fragmentāra, kas lielā mērā ir bijusi atkarīga no atbildīgās nozares politikas prioritātēm". Valsts prezidents arī norāda, ka programma vardarbības ģimenē mazināšanai 2008.–2011.gadam līdz šim ir vienīgais politikas plānošanas dokuments, kas izstrādāts tieši vardarbības novēršanas problēmjautājumu risināšanā. "Vairākās politikas jomās šajos jautājumos ir vērojams progress un atbalstāmas iestrādes. Tomēr horizontālā sadarbības līmenī konstatējami trūkumi, kuri jānovērš, veidojot pilnvērtīgu vardarbības novēršanas sistēmu," uzskata E.Levits.

Pēc Valsts prezidenta domām, ierosinātie priekšlikumi paredz konkrētus un atbalstāmus pasākumus, kuru īstenošanā nepieciešams iesaistīties vairāku nozaru atbildīgajām ministrijām, un iezīmē tos darbības virzienus un uzdevumus, kas būtu sasniedzami ilgtermiņā. "Atbalstu efektīvu starpinstitucionālo sadarbību vardarbības prevencijas jomā un aicinu atbildīgās nozares politikas veidotājus vienoties par starpinstitucionālās sadarbības modeli, kas veicinās ne tikai uzlabojumu ieviešanu sodu politikā, bet arī rehabilitācijas programmu pilnveidošanā un cietušo personu aizsardzības nodrošināšanā," norāda Valsts prezidents. E.Levits aicina iesaistītās institūcijas organizēt labāku pārvaldību un vienoties par vienu vadošo politiski atbildīgo iestādi attiecīgo jautājumu koordinēšanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.