Menu
 

Pētījums: Piektā daļa autovadītāju pirms brauciena nepārliecinās, vai ceļš ir apledojis

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

19% jeb teju piektdaļa autovadītāju, uzsākot braukt mīnus grādos, nepārliecinās, vai ceļš ir apledojis, jo uzskata, ka brauc uzmanīgi. Par to liecina pirmais "GO atbildīgas braukšanas indekss" – Latvijas braukšanas kultūras pētījums, kas atspoguļo autovadītāju izpratni un attieksmi pret atbildīgu auto vadīšanu.

34% respondentu atzinuši, ka ne vienmēr par to pārliecinās, lai gan apzinās, ka vajadzētu, savukārt vienmēr ceļa apledojumu pārbaudot 45% braucēju, informēja AS "Aldaris". Interesanti, ka biežāk ceļa seguma stāvokli pārbauda vīrieši – katrs otrais ir norādījis, ka savādāk braukšanu nemaz neuzsāk; savukārt sieviešu vidū ceļa seguma pārbaude pirms braukšanas uzsākšanas notiek krietni retāk – tikai 39%.

Kā liecina "GO atbildīgas braukšanas indekss", visatbildīgākie autovadītāji ir vecumā no 30 līdz 39 gadiem – 61% braukšanu pirms ceļa pārbaudes nemaz neuzsāk. Nepārliecināšanos par ceļa seguma stāvokli ar "es braucu uzmanīgi" visbiežāk attaisno aptaujas dalībnieki, kuri ieguvuši pamatizglītību (25%), nestrādājošas personas (55%), cilvēki, kuri dzīvo vieni (27%), un cilvēki ar ļoti zemiem ienākumiem (mazāk par 150 eiro mēnesī) – 24%.

Gandrīz puse autovadītāju (47%) ne vienmēr pārliecinās, vai aizmugurē sēdošie pasažieri ir piesprādzējušies. No tiem, kas ne vienmēr pārbauda, kas notiek automašīnas aizmugurē, 41% norādījis, ka "pārliecinās neregulāri", savukārt 6% aizmugurē sēdošo pasažieru piesprādzēšanos neuzskata par svarīgu. Analizējot neapzinīgos šoferus pēc nodarbošanās, redzams, ka vispārdrošākie ir studenti – 52% autovadītāju – studentu ne vienmēr pārbauda, vai citi ir piesprādzējušies, savukārt par nesvarīgu to uzskata pat 15% studentu, kuri vada auto.

"GO atbildīgas braukšanas indekss" ir bezalkoholiskā alus "GO" pētījums, kas tapis sadarbībā ar DBS autoskolu un pētījumu centru "Norstat".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.